Regisztráció|Bejelentkezés|Elfelejtett jelszó

Ti kérdeztétek

szerző: |2013. szeptember 15. 23:52:51, Balatonalmádi|módosítva: 2013. október 14. 19:04:19

Ti kérdeztétek A blog elindítása óta jó pár emberrel megismerkedtem az utóbbi időben. Hosszabb-rövidebb levelezéseket folytattunk külföldi munka témában, leginkább arra vonatkozóan, hogyan is induljon neki az ember a nagy osztrák melónak.
Arra gondoltam, hasznos lehetne, ha az Osztrák infóban létrehoznék egy új almenüt azokból a kérdésekből és az azokra adott válaszokból, melyek ezen mailváltások során születtek. A gondolatot tett követte, az eredményt az alábbiakban olvashatjátok. :)

Igyekeztem témánként rendszerezni az információkat: önéletrajz és hozzá kapcsolódó dokumentumok; munkára való jelentkezés módja, ill. a már kintlét alatt felmerülő dolgok (munkaidő, szállás, étkezés, stb.).
A jövőben az ilyen jellegű párbeszédekből folyamatosan mazsolázok majd, s ezzel talán hozzájárulhatok ahhoz, hogy annak is legyen esélye választ kapni a kérdéseire, aki nem elég bátor billentyűzetet ragadni vagy egyszerűen csak jobban szeret olvasni, mint írni. :)- Mi az az EURES?
- http://www.nfsz.gov.hu/engine.aspx?page=allaskeresoknek_eures

- Nyilvános internetes fórumok segítenek az osztrák munkavállalással kapcsolatos információgyűjtésben?
- Egy ismerősöm, akinek tanácsoltam, hogy érdeklődjön valamilyen témában más irányban is rajtam kívül, mert én nem tudtam neki infót adni, azt írta, hogy ódzkodik ezektől, mert sok a hülye, irigy ember, másrészt kamuzók is simán lehetnek, ilyenekben nem bízik. Én azt mondom, hogy netes fórumokat nem ismerek ebben a témában, ergo nem is használom őket. Annál inkább a Facebook hasonló jelleggel alakult csoportjait. Igen, mindenhol vannak hülyék. Na, velük nem kell foglalkozni. Általában hamar rá lehet jönni, kik ők. ;) Ha ez sikerül, az internetes fórumok a segítségedre lesznek.

- Álláshirdetésre jelentkezés esetén szükséges-e a kísérőlevél?
- Célszerű mindig küldeni, pár sort csak, hogy ne mindössze egy csatolt fájlt (Lebenslauf) lökjön az ember a leendő munkáltatója felé. Elég ha maga az e-mail, amihez csatolod a CV-t ebből a pár sorból áll: hol olvastad a hirdetésüket, miért pont hozzájuk jelentkezel, további kérdésekben állsz rendelkezésre. Itt érdemes az aláírás után még az e-mailcímedet és telefonszámodat odaírni - már ha utóbbit egyáltalán meg akarod adni. Fontos tudnod, hogy amennyiben érdeklődnek irántad, szinte biztosan felhívnak, ha a mobilszámodat feltünteted. Esetleg ha akarod, beleírhatod, hogy kimész bemutatkozni vagy próbamunkára – de csak ha tényleg komolyan gondolod. Mi csak azért szoktuk felajánlani, mert úgyis idekint vagyunk és itt azért nincsenek olyan horror távolságok, ha máshogy nem, hát megoldjuk szabadnapi kirándulásként.

- Az elküldött önéletrajzhoz magyar vagy osztrák telefonszámot kell megadni?
- Ha még csak a munkakeresés időszakát éled, nyugodtan megadhatod a magyar számodat is. Nem találkoztam még olyan esettel, amikor valaki csak azért vett osztrák számot, hogy munkaügyben el tudják érni. Ha egy munkaadó szimpatikusnak talál a bemutatkozó anyagod alapján, felhív a magyar mobilon is, vagy e-mailt küld.

- Telefonos álláskeresés?
- Ennek hatékonyságáról faggatott az egyik érdeklődő, akinek a válaszom a következő volt: határozz meg egy módszert, ami neked szimpatikus, és dolgozz aszerint. Nincs olyan, hogy leghatékonyabb, ahány hely, annyiféle munkáltató. Van aki behív ötven embert anélkül, hogy belenézne az önéletrajzába, és a személyes benyomások alapján kiválaszt mondjuk ötöt, akik bemutatkozását elolvassa, és ebből, valamint a személyes benyomás alapján dönt. Kihív próbamunkára, vagy még egyszer rád telefonál és feltesz pár „beugratós” kérdést, ami segít neki még inkább leszűkíteni a potenciális jelöltek körét. Van, aki hosszan beszél veled telefonon, ezzel egyrészt teszteli a németedet, másrészt választ kap a legfontosabb őt érdeklő kérdésekre. Ezt felfoghatod úgy, mint egy állásinterjú első fordulóját. Ha továbbjutsz, meghív személyes bemutatkozásra – az is lehet, hogy próbamunkával egybekötve. Aztán van, aki annyit mond telefonon, hogy küldd el az önéletrajzodat és majd értesít, hogy érdekled-e. Ja, és olyan is lesz (sok), aki azt közli, hogy már betelt a meghirdetett állás. Vagy mert magyar vagy, vagy mert hallja a hangodon, hogy nem úgy beszélsz németül, ahogy ő elvárná, vagy mert tényleg felvett már valakit. Az okot szinte sosem tudod meg. :P
Én azt gondolom, ha rászánsz erre egy bizonyos összeget, érdemes nekiállnod telefonálgatni. Akivel röviden beszélsz, mert leráz, nem kerül sokba úgysem. Akivel hosszabban kell csevegned, abból még akármi is lehet. Összejöhet egy-két kinti interjú, amelyekre konkrét címek lévén már érdemes elutaznod. Sőt, ha már ott vagy, akár még több helyre bemenni, s otthagyni a papírjaidat. Telefonáláshoz érdemes venned hívókártyát, amivel olcsón tudod hívni Ausztriát, menj be a postára, és kérdezd meg mi a leggazdaságosabb lehetőség. Esetleg megtudakolhatod a munkáltatótól, hogy Skype-olni tudtok-e. Kamerával már szinte felér egy személyes interjúval... :)

- A személyes bemutatkozás elkerülhetetlen?
- Avagy „Persönliche Vorstellung nach telefonischer Terminvereinbarung nur mit Frau X.Y. möglich”. Ahol azt írják, hogy személyes bemutatkozást kérnek, ott valószínűleg tényleg ezt kérnek. Nem rizsa. :) Egyébként otthon előfordul, hogy nem kell személyesen megjelenned egy állásinterjún? :P Azért írják, hogy telefonon egyeztess időpontot X.Y.-nal, mert le akarnak tesztelni a telefonban, mennyire beszélsz németül. Ha nem eléggé, akkor valszeg azt mondják, hogy már betelt az állás. Vagy ha jobb fejek, és arra gondolnak, lehet hogy csak izgulsz, vagy még sosem beszéltél németül telefonon, esetleg megkérdezik, mikor tudnál kimenni. Amire válaszolhatod azt, hogy elküldöd az önéletrajzodat és nézzék meg, hogy az alapján megfelelsz-e egyáltalán az elvárásaiknak. Merthogy nem a szomszéd faluból ruccansz át, tehát puszta kíváncsiságból ne utaztassanak. Mindezt persze lehetőleg minél udvariasabban, de világosan érthetően kell a tudomásukra hoznod. :)

- Milyen hosszú a próbamunka?
- Személyes tapasztalatom nincs, másoktól kapott információk alapján általában egy-három nap.

- Ha próbamunkára hívnak, nekem kell szállást intéznem?
- Ilyen esetekben a minimum, hogy előző este és aznap ott alhatsz. Hogy onnan hogyan tovább, ha nem válsz be vagy nem sikerül megegyeznetek, az más kérdés, nyilván praktikus ott a faluban vagy a közelben foglalni pár napra szállást, hogy a környékben nézelődj, keresgélj, ha szükséges.

- Ha a szezonkezdés előtt másfél hónappal próbamunkára hívnak, utána hazajöhetek a köztes időre?
- Naná! Nem csupán hazajöhetsz, de haza is kell jönnöd. Ha a próbamunka során nem rögzítitek a kezdés időpontját, akkor a későbbiekben értesítenek majd, pontosan mikor is kell utaznod.

- Utóbbi esetben a kezdés előtt mennyivel kapok értesítést a munkaadótól?
- Ez nagyon változó, így inkább készülj a legrosszabbra, vagyis arra, hogy az indulás előtt csak két-három nappal szólnak.

- Érdemes ajánlgatni, hogy kimennék próbamunkára?
- Célszerű megemlíteni, amikor a bemutatkozást küldöd, de külön ajánlgatni magadat fölösleges. A munkaadó jelzi az ezzel kapcsolatos elvárásait. Ha éppen nincs szüksége friss munkaerőre, csak emiatt nem fog Ausztriába hívni.

- Az AMS-nél vagy máshol kérhetek tájékoztatást a munkaadókról, a munkahelyi légkörről, a főnökségről?
- Az AMS-nél biztosan nem fogsz infót kapni a munkahelyi légkört és a főnökséget illetően. Talán az Arbeitskammernél lehet annak utánaérdeklődni, hogy az adott cég ellen volt-e már munkaügyi per vagy bármilyen inkorrekt magatartásról érkezett-e bejelentés korábbi munkavállalóktól, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Sosem volt rá szükségem. Amúgy nagyjából a bemutatkozás során - pláne egy próbanapon ha nyitva van a szemed -, elég jó eséllyel képet alkothatsz leendő főnöködről és annak egyenességéről. Minden új munkahely zsákbamacska, ahogy Te is zsákbamacska vagy egy új munkahelyen. Tutira nem mehetsz itt sem, ahogy sehol az életben.

- Mikor érdemes a téli szezonra jelentkezni?
- A legtöbb helyen a téli szezon december elején kezdődik, de a magasabban lévő régiókban, ahol hamarabb leesik az első hó (Vorarlberg egyes részein vagy a gleccsersíterepeken), akár novemberben is indulhat a munka. Már a nyár utolsó hónapjában lehet találni szép számmal hirdetéseket a következő téli szezonra. Tapasztalatom szerint szeptember végétől pedig ugrásszerűen nő a lehetőségek száma. Ahogy vége a nyárnak, és a munkáltató ráér mással is foglalkozni, mint az adott szezonban végrehajtandó nem kevés munkával, nekiáll keresni a következő idényre a személyzetet.

- A munkaszerződés egész Ausztriában egységes, vagy minden helyen más tartalmú?
- Én minden helyen más és más szerződést kaptam, vagyis ezek szerint nem sablont használnak.

- A munkaszerződést mikor kapom meg?
- Van, hogy már akkor elkészítik, amikor lefixáljátok, hogy felvettek. Van, hogy csak akkor, amikor munkába állsz. Szerintem az első megoldás korrektebb és jobban véd téged is. Érdemes kérni ezt a verziót, ha magától nem ajánlja fel a leendő főnök. Aztán ha látod rajta, hogy húzza a száját érdemes elkezdeni gyanakodni, hogy talán nincs minden rendben... :( Persze az is rendben van, ha az ottlétedkor csak megállapodtok a főbb pontokban, és aztán e-mailen vagy postán elküldi neked két példányban, amiből az egyiket aláírva vissza kell juttatnod Ausztriába.

- Ha valamit nem találok meg a szerződésben (például a túlórák kifizetését), írassam bele a dokumentumba?
- Így van, hiszen fontos, hogy minden lényeges kérdés írásban legyen rögzítve. Ahogy mondani szokták, a szó elszáll... Fizetés, munkakör, munkaidő, túlórák és azok kifizetése, szállás és ellátás ingyenessége. Mert ha valamit nem teljesítenek, de nem is szerepel a szerződésedben, nem reklamálhatsz. Illetve persze reklamálhatsz, csak semmi értelme, mert a kutyát nem fogja érdekelni. Persze mindezt csak ésszel! Ha egy munkavállaló túl sokat szőrözik, mielőtt aláírna egy szerződést, elképzelhető, hogy a munkaadó ráun, és keres valaki mást a helyére. Ezzel érdemes tisztában lenni.

- Kapok munkaköri leírást is?
- Kicsi az esély rá, már csak azért is, mert az osztrákok szeretik rugalmasan kezelni a feladatköröket, így kifejezetten szeretik, ha Te is rugalmas vagy.

- Abwäscher vagy inkább erőgép?
- Egy fiatalember arról érdeklődött, vajon miért szerepel az a munkával kapcsolatos kiírásban a mosogatóra vonatkozóan, hogy fizikailag fittnek kell lennie? :) Hát a férjem tudna mesélni. Röviden összefoglalva azért, mert ha alkatilag puding vagy, akkor megszöksz valószínűleg karácsony-szilveszter környékén, de legkésőbb az első fizu után... :D Nem csak nehéz üstöket emelgetsz, hanem talpon vagy napi tíz-tizenkét órát is esetleg, ja és nem csak egy helyben ácsorogsz ám, hanem sokszor futkosol, mint a mérgezett egér. Mosogatás általában géppel történik, de az úgynevezett „fekete mosogatóban” (serpenyők, fazekak, különböző konyhai eszközök) többnyire beáztatod és elősikálod, nem kis erőkifejtéssel. Az áztatásra esetenként nincs sok idő, így dörzsölni kell, ahogy bírod és amilyen gyorsan csak megy, hogy a ráégett dzsuva lejöjjön. Ja, és nem egy-kettőt, megesik hogy ötösével kapod őket... Persze tizenöt pizzatányérnak is van súlya, főleg, ha fejmagasságban kell elhelyezned azokat. És akkor még nem esett szó a hólapátolásról – de öt perc alatt ám –, vagy a teli sörösrekeszek hurcolásáról, esetleg söröshordók emelgetéséről. A mosogató sokszor, főleg kisebb személyzetű helyeken amolyan mindenes, így előfordulhat, hogy alkalmanként kifejezetten nehéz fizikai munkát kell végeznie.

- A mosogatáshoz vihetek gumikesztyűt?
- Fölösleges. Ha érzékeny a bőröd, akkor el kell felejteni ezt a munkanemet, mert a gumikesztyű egész szezonon át tartó használata éppen úgy kikészíti a kezedet, mint a víz... Egyébként én már megfordultam pár helyen, de soha, sehol nem láttam a mosogatót gumikesztyűben dolgozni, legfeljebb csak akkor, ha megsérült a keze, mert mondjuk elvágta valamivel, vagy éppen egy erős szerrel dolgozott, valamilyen agresszív zsíroldóval. Ilyen esetekre a konyha rendelkezik gumikesztyűvel.

- Mennyi a napi munkaidő?
- Általában legalább kilenc óra az alap, de a szerződésben ennek benne kell lenni, plusz annak is, hogy mi a helyzet a túlórákkal. Elolvasod, aláírod. Innentől nincs duma. Ha olvasáskor valami nem tetszik, kérheted hogy módosítsák. Ha megteszik úgy hogy az neked tessen, örülsz és aláírod. Az a hivatkozási alap később, ha valami nem úgy történik, ahogy megegyeztetek. Ha nem módosítják, megteheted, hogy nem írod alá. Ez esetben valószínűleg azonnal elbúcsúztok egymástól és kereshetsz tovább, mert tülekedni fognak a helyedre azok, akik azt mondják: nekem mindegy, csak találjak egy helyet a következő szezonra. :D Utolsó lehetőség, véleményem szerint inkább kerülendő: nem módosítják, és mégis aláírod, hiába nem tetszik – ez esetben nincs miről beszélni tovább. Vállaltad, csináld meg. Ja, és számíts arra, hogy minden másban is ennyire lesznek rugalmasak a jövőben: túlóra kifizetés, személyzeti szállás, kaja, szabadnap(csere), stb.

- A szállás és ellátás mindig ingyenes?
- Ha az van a hirdetés szövegében, hogy szállást és kaját ingyen kapsz, az úgy is kell, hogy legyen. Ez a kitétel mindenképpen szerepeljen a szerződésben is, különben nincs mire hivatkoznod, ha mást kapsz, mint amit ígértek.

- Milyen minőségű személyzeti szobát kapok?
- Mindenhol más és más, de szerintem alapvetően elég kevés helyen van bármi ágyon, szekrényen és ágyneműn kívül... OK, lehet még a szoba tartozéka tusoló, TV, asztal és szék, de ezt tényleg helye válogatja. Erre mindenképpen kérdezz rá, amikor ott vagy személyesen, sőt, lehetőleg kérd, hogy megnézhesd a leendő szálláshelyedet. Esetenként megegyezhettek arról is, hogy adnak mondjuk mikrót, vasalót, vízforralót, stb. (mert igenis van ahol rugalmas a munkáltató ilyen szempontból). Legrosszabb esetben vihetsz magaddal, ha nem tudsz róla lemondani, és ők nem tudják biztosítani.
Ha kérésed ellenére sem akarják megmutatni a személyzeti szállást, az nyilvánvalóan gyanús lehet.

- Külföldi gyakorlat hiánya nagy hátrány?
- Ha nincs többéves külföldi gyakorlatod, akkor ki kell emelni valami olyasmit magadról, amire „ráharaphat” a munkáltató. Sose azt hangsúlyozd, mivel nem rendelkezel, hanem az erősségeidre koncentrálj. Írd le, hogy gyorsan tanulsz, új kihívásokat keresel a munkában, könnyen beilleszkedsz mindenféle társaságba, alkalmazkodó vagy, stb. Persze olyasmit írj le, ami tényleg úgy is van, hogy ne érjen később senkit kellemetlen meglepetés ennek kapcsán. :)
Persze, hogy mindenhol elsősorban olyat akarnak felvenni, akinek van gyakorlata, de ez nem azt jelenti, hogy másnak esélye sincs. Nem tudom meddig jutottál a blogom olvasásában, de a férjem bejegyzését mindenképpen ajánlom figyelmedbe. http://blogi.hu/blog/az-en-tortenetem-1-resz/. A második rész még várat magára, de a már fent lévőből is kiderül, hogy indult ő neki annak idején. Most fejezte be egyébként a hatodik szezonját. Tehát nincs lehetetlen - amit akarsz, amiben hiszel, hogy sikerülhet és amiért hajlandó vagy tenni, azt meg is kapod. Ha pozitív hozzáállásból és kitartásból nincs hiány, akkor biztos vagyok benne, hogy kijutsz dolgozni.

- Egy olyan nő, akinek egyáltalán nincs vendéglátós gyakorlata, milyen munkát kaphat?
- Ha semmiben nincs gyakorlatod, akkor elsősorban szobalányként vállalhatsz munkát. Nem könnyű meló persze, de bele lehet jönni, ha tényleg elszántad magadat. Aztán ahogy fejlődsz nyelvben, esetleg léphetsz feljebb, feltéve, hogy szívesen tanulsz. Értem ezalatt azt, hogy simán szobalányból persze nem lépsz előre mondjuk pincérnek, mert azoktól értelemszerűen gyakorlatot kérnek. Viszont ha szezonok között mondjuk itthon elvégzel egy pincér sulit vagy hasonlót, azzal előrébb léphetsz. De az is lehet, hogy tetszeni fog a szobalányság és maradni akarsz azon a területen. ;)

- Gyári munkához szükséges a gyakorlat?
- Gyári munkával kapcsolatban nincs tapasztalatom, mivel mióta az eszemet tudom, csak vendéglátásban dolgozom, de a gyárakba sokszor úgynevezett betanított munkára keresnek embert, aminek pont az a lényege, hogy - amint a nevében is szerepel - betanítanak rá, ezért nem kell különösebb gyakorlat szerintem.

- Netet használni hol tudok? A szálláson, könyvtárban, netkávézóban? Esetleg saját net szükséges?
- Hogy milyen internetezési lehetőségeid vannak, az mindig az adott helytől függ. Egyik helyen ingyenes a személyzetnek a net, máshol fizetős. Harmadik helyen ingyenes, de a személyzeti szálláson olyan gyenge a jel, hogy használhatatlan. :-) Logikai sorrendet követve: előbb próbáld ki a szálláshelyeden a netet (már ha van), ha megy, minden rendben, ha nem tudsz netezni, akkor kénytelen leszel mobilnetet igénybe venni. Ma már egész elfogadható áron is hozzá lehet jutni. Ezzel kapcsolatban további információkért helyben kell érdeklődnöd, a kollégák már tudni fogják, melyik a legolcsóbb megoldás. :-)
Könyvtárat nem sűrűn találsz, netkávézót is általában csak nagyobb városokban.

- Szezonális munka vagy éves állás?
- Nos, ahogy mondani szokták: kinek a pap, kinek a papné. Nem akarok senkit befolyásolni ez ügyben, hisz – mint mindig, mindennek – ezeknek a munkavállalási formáknak is megvan a maguk pozitív és negatív oldala. Gondolja át mindenki, melyek a számára legfontosabb szempontok az ausztriai munkával kapcsolatban. Szezonális munka mellett viszonylag több időt tölthet az ember otthon, a szerettei és barátai között. Évente kétszer. Ez persze egyenlő azzal, hogy hosszabb az az idő, ami alatt pénzt nem keres, csak kiadásai vannak... Igen, erre a „problémára” létezik megoldás, melynek legalitása megkérdőjelezhető, én éppen ezért nem térek ki rá. Az éves állás állandó osztrák lakhellyel jár. Ebben az esetben nem furikázhatsz csak úgy Ausztriában magyar rendszámmal, köteles vagy osztrákot kérni, ami nyilván nincs ingyen, és ehhez persze ottani gépjármű-biztosítást is kell kötni, aminek a díja sokszorosa az otthon megszokottnak... Az éves állás előnye, hogy adott esetben nem kell szezononként új helyet keresni, ha minden megfelelő számodra és a munkaadód is elégedett veled, bebetonozhatod magad. Szezonmunkánál megesik, hogy télen és nyáron más és más a munkaadód. Mint ahogy az is, hogy ezek közül valamelyik munkahely nem vált be, esetleg valami miatt nem tudsz visszamenni. Ilyenkor indul a keresgélés, s mindaddig tart, amíg nem találsz egy olyan munkaadót, akihez szívesen térsz vissza. Ez akár évekbe is telhet, és mint említettem, sok esetben a szezonmunkások más-más helyen dolgoznak télen és nyáron, emiatt az imént taglaltak akár duplázódhatnak is. :-) Hozzátartoznak ugyanakkor (mármint az éves álláshoz) a fentebb már említett, magasabb kinti megélhetési költségek – szállás, étkezés, ami ugyebár a szezonális melóknál többnyire benne foglaltatik a juttatásokban.

- Egyedül vagy párban?
- Megvan annak is az előnye, ha nem vagy máshoz kötve, és sok helyen amúgy sem szeretnek párokat alkalmazni. Hogy egyedül hogy bírod odakint, az is rajtad múlik. És persze, hogy akarod-e bírni és érdemes-e egyáltalán, ha egyébként van párod, aki nem tud vagy akar veled tartani... Egy biztos: jó munkahelyet találni párban összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint egyedül. Hogy miért, arra nyilván nem kell külön kitérnem, hiszen könnyedén belátható.

- Német kontra osztrák nyelv? :)
- A dialektus (helyi, osztrák német) és a hochdeutsch (a németek nyelve) nagyjából köszönő viszonyban sincs egymással, de ezt majd magad is tapasztalod. Minden osztrák valamilyen dialektet beszél, ki elviselhetőbbet, ki nehezebben kibogozhatót. Tirolban például elég vicces a helyzet. :) De a kezdőknek (külföldiek :D) általában megkegyelmeznek, és el tudják mondani úgy is, amit akarnak, hogy megértsd. :) Hogy ki igazodik a másikhoz? Ahogy írtam, eleinte ők hozzánk minimális mértékben, aztán mi vagyunk kénytelenek hozzájuk, hisz végül is az ő országukban vagyunk. :P Mindennapi életben annyira nem gáz amúgy, például egy boltban mindent meg lehet érteni, és meg is tudod magad értetni.

- Érdemes a téli szezonra saját autóval utazni?
- Autóval kijönni jó ötlet, mert mobil az ember, nincs másokra utalva. Fontos, hogy az autó jó állapotban legyen, a téli gumikról (a mintázat megfelelő mélységéről) nem is beszélve + HÓLÁNC alap!!!! Az autódat mindenképpen célszerű átnézetni, mielőtt nekivágsz a télnek, Ausztriában ugyanis erősen eltérő mércével számítják a rezsióradíjat, mint otthon.

- Használhatom az autómat Ausztriában magyar rendszámmal?
- Rendszámmal kapcsolatos büntetésről sok mindent beszélnek, olvasd el az alábbi bejegyzésem, illetve a végén található linkeket nézd át, ha gondolod: http://blogi.hu/blog/magyar-rendszammal-ausztriaban/.

- Milyen mobiltelefont használjak Ausztriában?
- Természetesen feltétlenül osztrákot. Ausztriában kártyafüggetlen mobil vásárlásakor szerintem nem kérnek semmi hivatalos iratot az üzletben, de azok értelemszerűen drágák, ahogy otthon is. Érdemes nem kártyafüggetlent venni, mert azokat lehet jó áron elérni, de olyan szolgáltatónál, akinek kedvező percdíjai vagy jó csomagjai vannak. Mostanában sokan dícsérik a DREI-t. De jelen van az osztrák piacon a T-Mobile, a Vodafone, az Orange és még biztos más egyéb szolgáltatók is, akiket én nem ismerek név szerint. Nekem amúgy A1-es számom van, B-Free csomaggal. Mikor anno megvettem (lassan hét éve), azért ezt választottam, mert szinte az összes kinti ismerősöm ebben a hálózatban volt elérhető. Aztán ők elkoptak vagy szolgáltatót váltottak, én leszoktam a telefonálásról, tehát már igaziból mindegy, mim van, a lényeg, hogy engem elérjen aki akar, illetve ha nekem muszáj valami miatt telefonálnom, legyen miről. Amúgy ennek is vannak mindig jó kis akciói - például nagyobb értékű feltöltésért egyhavi ezer ingyenperc, illetve hálózaton belül korlátlan. Na, mivel én nem vagyok telefonban nagy dumás, ez nekem pont elég. Abban a hónapban felhívok mindenkit, akivel beszélni akarok, aztán legközelebb meg keressenek ők. :) Aztán szinte vége is a szezonnak. :) Előfizetéshez tuti kell bejelentett lakcím, valószínűleg nem elég az ideiglenes. Ha viszont állandóra jelentkezik be valaki, autórendszám-ügyben nagy a rizikó, úgyhogy ezzel csak óvatosan!
Egyébként nem feltétlenül drágább a feltöltős mobil, sőt ha mondjuk szezonális munkában gondolkodsz, akkor is ketyeg az előfizetési díjad, ha itthon vagy.

- Mi az elvárás a munkaruhát illetően?
- Helye válogatja. És a beosztásod is természetesen. Bizonyos helyeken csak azt kérik, hogy normálisan légy felöltözve, rád bízzák, hogy miben vagy. Én az egyik helyemen tiroli népviseletben dolgozom, de volt olyan is, ahol egyszerű fekete-fehéret írtak elő, ahogy otthon is egy étteremben. A nyári helyemen pedig például totál civilben, ahogy az utcára is megyek bármikor (farmer, bermuda, top, szoknya - ahogy akarom, csak normálisan nézzek ki). Természetesen ha egyenruha van az adott helyen, akkor azt ők adják. Ezt is érdemes tisztázni a felvételi beszélgetéskor, hiszen fontos tudnod, hogy náluk mi a szokás ezzel kapcsolatban. Egy másik példa: a férjem mosogatóként fehér pólóban dolgozik (van neki kereknyakú és teniszing fazon is), METRO-ban vettünk neki fehér nadrágot és hosszú fekete kötényt köt maga elé. Mikor pedig házmesterkedik (hólapátolás, szemétszállítás, stb.) téli bakancs, sígatya, meleg kabát.

- Milyen hosszú a próbaidő?
- Általában két hét, de mindenképpen szerepelnie kell a szerződésben. Mire kell odafigyelni? Hogy nagyon akarj bizonyítani. Amennyiben látják, hogy amit tudsz, megteszel, akkor tolerálják eleinte a hiányosságokat (nyelvtudás, kevesebb gyakorlat). Ismét saját példa férjem révén. Már persze, ha jó fej a munkaadó és ha te nem vagy balf....z. Már bocs. XD Ha pedig a főnök egy paraszt, és nem tudja tolerálni a kezdeti nehézségeket, jobb ha az elején kiderül, így marad időd gyorsan mást keresni. Amúgy alapvetően nem azért veszik fel az embert, hogy aztán kirugdossák és keressenek mást helyette, mikor már nagy a hajtás és a normális munkaerő immár úgysem elérhető, mert mindenkinek megvan a helye. Tehát mindenkivel barátságosan, segítőkészen, kommunikatívan viselkedj, és minden rendben lesz. Fontos, hogy ha eleinte valamit nem értesz, szólj, ne szégyellj visszakérdezni, mert sokkal kellemetlenebb, ha úgy csinálsz, mintha felfogtad volna, amit mondtak/kérdeztek, miközben halvány lila segédkéngőzöd nincs a dologról, és pont az ellenkezőjét csinálod mondjuk, mint amit kéne. :(

- A fizetést hogyan kapom meg?
- Megint csak helye válogatja. Legtöbb helyen már általában utalják, de ha készpénzben szeretnéd, valószínű, hogy arra is van lehetőség. Érdemes erre is rákérdezni az elején. Nekem volt, hogy magyar számlára utalták, ilyenkor az IBAN-t és a BIC-t meg kell adnod, mert nemzetközi átutalásnál csak így tudnak számlaszámra hivatkozni. Ha osztrák számlára kéred, akkor a sima itteni bankszámlaszámot. Hogy melyik a legjobb bank, nem tudom. Nekem hat éve a BAWAG-nál van számlám a férjemmel, ez tulajdonképpen az osztrák posta bankja. Baromi egyszerűen tudsz mindent neten intézni, van hozzá kártya természetesen és ha egy adott összeg folyamatosan rendelkezésre áll a számlán, semmilyen költsége nincs a számlavezetésnek, és nem akarok hazudni, de úgy emlékszem, hogy még a számlanyitásomnak sem volt. Persze, ahogy írtam az előbb, ez már hat éve történt, azóta akár változhatott is a helyzet. Ha több lehetőséget akarsz összehasonlítani, érdemes érdeklődni a Facebook-os csoportokban, kinek melyik bankkal milyen tapasztalatai vannak.

- Brutto-netto? Ez Ausztriában pontosan mit takar?
- 1.320 € bruttó (merthogy erről szólt egy konkrét kérdés) hát az nem túl sok... Tirolban nem éri el az 1.100-at nettóban. Persze a semminél azért klasszisokkal jobb, és a szállás, ellátás ingyen van. Tehát kezdésnek szerintem elmegy. Itt mindennek utána tudsz nézni, ha beírod az összeget, kiválasztod, hogy bruttóból akarsz nettót vagy fordítva, illetve, hogy melyik tartományra vagy kíváncsi, és megnyomod a "berechnen" gombot: http://onlinerechner.haude.at/bmf/brutto-netto-rechner.html

- A túlórákat kifizeti a munkaadó?
- Általában vagy kifizetik, vagy lecsúsztathatod, ebben az esetben kiadják később szabadnap formájában. Utóbbi nem éppen fair, de van ahol így oldják meg. Ez is az elején tisztázandó és szerződésbe foglalandó, különben nincs miért reklamálni a későbbiekben, ha eltérnek a megígérttől.

- Milyen személyzeti ételt kapunk?
- Nagyobb helyeken van külön személyzeti kaja, kis helyeken általában azt eszel, amit akarsz, már persze az ésszerűség határain belül (a kaviárral töltött bélszínt például bizonyára hiába kéred). Hotelekben gyakori, hogy az előző napról megmaradt menüt adják a személyzetnek. Ami azt illeti, itt is igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás. Érdemes szintén rákérdezni, az adott helyen ez hogy van.

- A vendégkör összetétele Ausztriában?
- Vegyes. Ahol például én vagyok, rengeteg a holland, de sok a német, előfordulnak olaszok, belgák, csehek és lengyelek is. Oroszok januárban szoktak érkezni az ortodox karácsony táján főleg, amúgy csak elvétve. Illetve, ahol én vagyok, onnan nem messze, Mayrhofenben (Zillertal) egészen elképesztő mennyiségű orosz van – a kedvükért külön orosz síoktató csapat funkcionál a faluban nekik. Tehát ez is változó.

- Érdemes magyaroknál dolgozni külföldön?
- Meggondolandó... Biztos vannak nagyon rendes munkáltatók is külföldön élő honfitársaink között, de sajnos én eddig kevésről hallottam. Tudjuk persze, hogy a rossz hír szárnyakon jár a jóhoz képest, de... Döntsd el Te, én személy szerint nem ajánlanám. Vagy legalábbis csak nagyon alapos tájékozódás után.

Facebook-funkciók Blogi.hu Apps alkalmazással

ausztriai munka fizetés étterem konyha hotel munkakeresés nyelvtudás munkatapasztalat személyzeti szállás állásinterjú

Ugrás az oldal tetejére

ausztriai munka(45) munkakeresés(26) Ausztria(23) nyelvtudás(23) munkatapasztalat(22) étterem(18) hotel(16) Karintia(15) kirándulás(15) vendég(14) Tirol(14) Gerlos(13) segítség(12) Facebook(12) konyha(12) Milchbar(11) fizetés(10) nyár(10) Zillertal(9) Ossiacher See(9) szezonkezdet(8) tópart(7) tél(7) vállalkozás(7) változás(6) gyakorlat(6) buli(6) személyzeti szállás(6) szakképesítés(6) Mayrhofen(6) személyiségfejlesztés(5) önmegvalósítás(5) kollégák(5) nyelvtanulás(5) köszönet(5) élőzene(4) zenekar(4) állásinterjú(4) időjárás(4) Bécs(4) étlap(4) Magyarország(4) Olaszország(4) strand(3) pozitív gondolkodás(3) vakáció(3) felkészítés(3) interjú(3) Achensee(3) park(3) német(3) magyar néptánc(3) Dél-Tirol(3) szezonvég(3) család(3) tánc(3)

Adatkezelési tájékoztató|Impresszum, kapcsolat|Gyakran ismételt kérdések

Honlapunkat a következő böngészőkhöz optimalizáltuk:
Apple Safari 5.1.7+ Google Chrome 26.0.1410.64+ Internet Explorer 8.0+ Mozilla Firefox 20.0+ Opera 12.15+

Copyright © 2013-2019 blogi.hu v1.62 - Minden jog fenntartva!