Regisztráció|Bejelentkezés|Elfelejtett jelszó

WojtczakWorks - A TE sikered a MI sikerünk!

szerző: |2015. december 2. 14:27:22, Győr|módosítva: 2015. december 2. 15:18:41

WojtczakWorks - A TE sikered a MI sikerünk! Következzen most egy olyan szelete az osztrák munkavállalás tortájának (csak hogy valamennyire a szakmámon belül maradjak, már ami a szóhasználatot illeti :D), ami kapcsán valószínűleg meglehetősen nagy érdeklődésre számíthatok. Blogbejegyzésem témája egy magyarországi munkaközvetítő cég, orosházi székhellyel, akik Ausztria területére kínálnak vendéglátós állásokat. A hátterük az enyémhez hasonló, 8 év kinti tapasztalat, melyet azonban ők nem blogírással és könyvkiadással terveznek átadni az érdekelteknek, tehát így most én írhatok róluk. Elvira és Marek megkönnyítik a nyugati szomszédainknál munkát vállalni szándékozók kijutását. Ezenkívül folyamatos utánkövetéssel állnak az ügyfeleik rendelkezésére, amennyiben a dolgozóknak bármilyen problémája, intézni valója akad odakint.
Olvassátok hát a velük készített mini-interjúmat, s amennyiben felkelti az érdeklődéseteket az általuk kínált szolgáltatás, keressétek meg őket minél előbb! A hamarosan kezdődő téli szezonra még mindig van esélye elhelyezkedni egy osztrák síparadicsomban annak, aki valóban komolyan gondolja, hogy gyökeresen változtatni szeretne az életén és mindezért tenni is hajlandó... :)

- Marek, kérlek mesélj pár szóban arról, milyen külföldi múlttal rendelkeztek!
- Hozzád hasonlóan én is 8 éve kerültem ki Ausztriába, Schladmingban kezdtem, aztán sokáig Alsó-Ausztriában dolgoztam St.Pölten mellett éves állásban, majd legutóbb Tirolban. Felszolgálóként kezdtem, aztán voltam Chef de Rang, Oberkellner, és van Sommelier papírom is. A nyolc éves osztrák pályafutásba belerondít 8 hónap skóciai munkavállalás, miután megismerkedtem Elvirával. Ő nem beszélt olyan szinten németül, én meg angolul is tudok, kimentünk szerencsét próbálni, de ott szörnyű és még annál is rosszabb volt.

- Hogyan jött az ötlet, hogy munkaközvetítő céget alapítotok Magyarországon?
- 5 évvel ezelőtt Ausztriában megismerkedtem Heil Norbival. Kisegítőként bedolgoztam abban az étteremben, ahol ő volt a főpincér. Barátok lettünk, majd ők elkezdték a Jobfindert, később pedig az EFS-t (Euro Finanz Service AG) mi meg, mivel arra nem maradt idejük, átvettük tőlük a munkaközvetítést. A mozgatórugó az volt, hogy rengetegen megkerestek, de az ismerőseim ismerőseinek az ismerősei is, akiket persze mi már nem is ismertünk. „Hallom régóta kint vagy, nem tudsz valamit…?” innen jött a gondolat, hogy miért is ne? Annál is inkább, mert kapóra jött, hogy Norbiék már nem foglalkoznak vele és meg- illetve át lehet venni egy működőképes, bejáratott koncepciót! Akik ismerték esetleg a Heil Jobfinder tevékenységét, azok számára ebből már ki is derülhetett, hogy teljesen annak a sémának az alapján dolgozunk, amit Norbiék kitaláltak.

- Ez mit jelent pontosan?
- Lényege a közvetítés mellett az ausztriai munkavállalás sajátosságairól, szabályairól és buktatóiról szóló tréning és az utánkövetés. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a jelöltjeinket nem hagyjuk magukra az elhelyezkedésük után sem, hanem folyamatosan rendelkezésükre állunk igény esetén. Ennek a szolgáltatásnak a díja 400 Euró, melyet az első és második fizetéséből rendez az ügyfél, 200 – 200 Euróra lebontva, tehát nincs előre fizetés!

Itt álljunk meg egy pillanatra! Mégpedig mielőtt a bejegyzést nem végigolvasva elkezdenek páran kommentelni! :) Leginkább azok, akik kívülről fújják a 2004. évi CX. törvény 2§-ának 7.cikkelyét, miszerint:

„A magán-munkaközvetítő ügynökségek a munkavállalók felé sem közvetlenül, sem közvetve nem számíthatnak fel semmilyen díjat vagy költséget, sem egészben, sem részlegesen."

Tehát gyakorlatilag aki ezt megteszi, az törvényt sért. Vagyis munkavállalóktól pénzt kérni a munkaközvetítésért illegális.


WojtczakWorks - A TE sikered a MI sikerünk!- Marek, mi a helyzet nálatok ez ügyben? Mi az a szolgáltatás, amiért felszámoljátok a munkavállalók részére az említett 400 eurót?
- Természetesen a szóban forgó törvénycikkelyt mi is kívülről fújjuk. A dolog nálunk két részre van bontva, amely a szerződésekből is egyértelműen kiderül, mivel két különböző megállapodást kötünk a jelentkezőkkel. Az egyik magáról a közvetítésről szól, amelyben több helyen is szerepel, hogy a magyar és az osztrák jogállás alapján INGYENES! A második megállapodás (amennyiben az illető igényt tart rá, tehát nem kötelező jelleggel) pedig a tréningről szól, illetve a kiegészítő szolgáltatásokról (önéletrajz átszerkesztése és a munkavállalók kinti utánkövetése) - ennek díja a 400 Euró.

- Tehát ezek szerint ha jól értem, ha valaki csak annyit szeretne tőletek, hogy „helyezzétek el” egy osztrák munkahelyen, számára a szolgáltatásotoknak nincsen semmilyen díja.
- Pontosan. Ahogy mondtam, a közvetítést természetesen igénybe lehet venni a tréning és az utánkövetés nélkül is, tehát akkor értelemszerűen nem kell fizetniük a munkavállalóknak. Ez esetben azonban elszalasztják azt a lehetőséget, hogy probléma esetén bármikor a rendelkezésükre állunk a megállapodás alapján rögzített szolgáltatásokkal. Tehát gyakorlatilag ha bármi történik az illetővel (haza küldik, átverik, kihasználják, mert nem ismeri a törvényeket) egy szál magában áll odakint és nincs akinek a segítségére biztosan számíthat. Te is nagyon jól tudod, hogy ilyenek előfordulnak Ausztriában, sajnos nem minden munkaadó korrekt. És bár a legtöbb helyen találhatók magyarok, akik nyelvtudás dolgában már vannak olyan szinten, hogy legalább a hivatalos ügyintézés elindításában segíthetnének a bajba jutottnak, sokszor van, hogy mégsem teszik meg. Hogy ez mennyire korrekt eljárás részükről, arról most kár vitatkozni. Úgy gondolom, mindenkinek lehet olyan élethelyzete, amikor a saját problémáival is bőven elég foglalkoznia, nem akarja még a másét is a nyakába venni. Arról nem is beszélve, hogy sokszor a segítséget kérő sem úgy fordul a honfitársakhoz, ahogy az elvárható lenne, hanem természetesnek veszi, hogy a másiknak kötelessége segíteni rajta, csak azért, mert ő is magyar. De erről azt hiszem Te is tudnál egy külön blogbejegyzést írni...

- Igen mindezekkel én is abszolút tisztában vagyok. Akkor tehát még egyszer összefoglalva, hogy pontosan értettelek-e: ezek szerint Ti egy törvényesen működő, legális, bejegyzett cég vagytok?
- A legközelebbi frissítéskor, amely januárban esedékes, felkerülünk a Munkaügyi Központ hivatalos listájára, melyet mindenki megtalál az Interneten. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapjáról tölthető le PDF formátumban. Múlt héten jött meg a hivatalos engedélyünk és az igazolás. Amennyiben nem legálisan, minden törvénynek megfelelően végeznénk a tevékenységünket, nem is kerülhetnénk fel rá.

WojtczakWorks - A TE sikered a MI sikerünk!- Az utánkövetés egyébként „örökérvényű”? Értem azt ezalatt, hogy aki rajtatok keresztül helyezkedik el Ausztriában és a későbbiekben esetleg önállóan munkahelyet vált, annak a kinti munkavállalása teljes időtartama alatt a későbbiekben is bármilyen felmerülő probléma esetén álltok a rendelkezésére?
- Természetesen igen, mindig segítünk a hozzánk forduló ügyfeleinknek! Igyekszünk olyan szolgáltatást nyújtani, amivel minél több elégedett ügyfelet tudunk bevonzani illetve ausztriai munkahelyekre elhelyezni. Ezen kívül adni is szeretnénk minél többet nekik a pénzükért. Azt is fontosnak tartjuk, hogy minél több csatornán keresztül tudassuk az emberekkel, hogy a szolgáltatásunk hivatalos, legális és korrekt!

- Mi a véleményetek a honfitársak mostani lehetőségeiről az osztrák munkaerőpiacon?
- A jelenlegi külföldi munkakeresés meglátásunk szerint nagyon nehéz. Iszonyú a túljelentkezés, a magyarokon kívül ott vannak a csehek, a szlovákok, a románok, és most már egyre nagyobb számban a szerbek és a horvátok is, bár nekik még kell engedély. A munkaadó felad egy álláshirdetést az AMS-en, és több száz önéletrajzot kap rá, amiknek a nagy részét meg se fogja nézni! Sokan inkább azt a megoldást választják az osztrák szállodák, panziók és éttermek tulajdonosai közül, hogy megkeresnek minket, mert nincs idejük ezzel foglalkozni. Főleg közvetlenül szezon előtt, amikor lassan már a téli (vagy nyári) nyitásra készülnek és még mindig nem teljes a csapat. Az idő pedig szorítja őket. Tőlünk tehát azt kérik, hogy az adott pozícióra küldjünk 3 – 4 lehetséges jelöltet, és abból már szívesen választanak. Pár évvel ezelőtt én is jártam ilyen cipőben (munkavállalói oldalról) amikor egy munkaközvetítő cég szolgáltatását voltam kénytelen igénybe venni. Egyik-napról a másikra utcára kerültem odakint, mert bezárt a hotel, ahol dolgoztam. Én akkor, ahogy már korábban említettem is, Norbi segítségét kértem (Heil Jobfinder) és ki is fizettem neki a tréningért az összeget, annak ellenére, hogy barátok vagyunk. Egy héttel később már kezdtem is az új helyen. Ahogy mondani szokták Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen – igénybe vettem az ő szolgáltatásukat, tehát úgy volt korrekt, ha lerovom az érte járó díjat. Ezt csak azért meséltem el, mert az első két – három napban én is magamtól pályáztam, a kiváló referenciáimmal és a folyékony nyelvtudásommal és semmi! Még csak egy válasz se! És kellett a munka, ha több időm lett volna, akkor talán folytatom az egyéni pályázást, de valószínűleg hónapokig nem lett volna semmi.

- Hogyan kerülnek hozzátok az álláshirdetések? Mire számíthat aki a segítségeteket igénybe veszi, milyen helyekre közvetítitek ki őket?
- Az állások úgy jönnek be, hogy mi elküldjük az ajánlatunkat a hoteleknek, panzióknak, éttermeknek, és aki elfogadja felkér minket, hogy kell neki ez-az-amaz. Szerencsére egyre többen jelentkeznek nálunk a munkáltatói oldalról is, közeleg a szezonkezdet és nincs idejük több száz önéletrajzot átnézni, válogatni stb. Aki már erre a télre szeretne kijutni dolgozni, mielőbb keressen meg minket, hogy el tudjuk indítani az ügyintézést. A munkáltatókat, akik személyzetet, munkaerőt kérnek tőlünk, azonnal lecsekkoljuk az interneten és vannak egyéb forrásaink, ahonnan információkat tudunk gyűjteni. Ilyen például a közösségi oldalon az "Ausztriai hotelek, ahová ne menj dolgozni" csoport. Ezen kívül a szállásról szoktunk képeket bekérni, illetve részletes leírást, hogy a jelentkezőknek prezentálni tudjuk. Garanciát a következő formában tudunk vállalni. Az osztrák munkahelyen a kéthetes próbaidő alatt mindkét fél indoklás nélkül felmondhatja a megállapodást. Tehát amennyiben ez időn belül jelentkezik nálunk a munkavállaló, hogy nem tetszik neki a hely, ahova kiközvetítettük, mert olyan dolog történt, ami neki nem megfelelő, elhelyezzük máshova. Persze csak indokolt esetben, mert olyanra ez a garancia nem szól, hogy például valakinek kényelmetlen az ágy a szobájában vagy közös fürdőszobája van másokkal. Azt is el szoktam mondani, hogy az embernek el kell döntenie magában, hogy dolgozni akar kimenni vagy üdülni...

WojtczakWorks - A TE sikered a MI sikerünk!- Letelik a kéthetes próbaidő. Minden szép és jó, vagy legalábbis annak tűnik. Aztán elérkezik az első fizetésnap... Hogyan tudtok segíteni a munkavállalónak, ha ekkor derül ki, hogy gáz van? Nem azt a fizut kapja az illető, amit megbeszéltek, nincs Lohnzettel, gyanítja, hogy nincs bejelentve esetleg elkezd utánajárni és be is bizonyosodik a dolog stb. Ilyenkor mit tudtok tenni az érdekében?
- Ebben az esetben első körben a főnökkel egyeztetünk. A munkáltatók nem szívesen húznak ujjat az Arbeiterkammerrel (osztrák Munkaügyi Kamara), tehát jó esély van rá, hogy a munkavállaló szempontjából megnyugtatóan rendezni tudjuk a dolgot. Amennyiben a tárgyalásunk mégsem vezet eredményre, elhozzuk onnan a jelöltet és kiközvetítjük másik helyre. Ha nincs bejelentve, akkor ugyebár nincs felmondási idő sem... Egyébként már a közvetítési ügyintézés alatt azon vagyunk, hogy megkapja a munkavállaló a szerződését. Amikor létrejön a kiválasztás és a munkavállaló is elfogadja az ajánlatot, gyakorlatilag érdemes mindkét fél érdekében pontot tenni a keresgélésre. Egy aláírt munkaszerződés a munkáltató számára is garancia, ezért érdekében áll, hogy együttműködjön ezügyben. Sokszor előfordul sajnos ugyanis, hogy a munkakereső nem is gondolja annyira komolyan dolgot... A főnöknek ez esetben azzal a rizikóval kell számolnia, hogy a szezonkezdetre mégsem érkezik meg a személyzet, akikre számít. Ez persze mindig utólag derül ki, eleinte minden leendő munkavállaló lelkes, motivált és nagyon mehetnékje van. Aztán ilyen-olyan okból egy részük végül mégis meggondolja magát.

- Ti annak idején Elvirával együtt ha jól tudom szintén igénybe vettétek munkaközvetítő segítségét a skóciai munkavállalás kapcsán. Nektek milyen tapasztalataitok voltak e téren?
- Mi amikor Skóciába mentünk, egy magyar irodán keresztül, 450 fontot kértek tőlünk per fő – ELŐRE.

- Mit kaptatok ezért cserébe?
- Egy címet, hogy hova kell menni. Semmi, hogy mire figyeljünk oda, hogy tudunk pl. bankszámlát nyitni stb. Amikor meg kellettek volna, nem vették fel a telefont. Pontosan ezeket a tényeket ismerve szerettünk volna mi segítséget nyújtani és biztonságos háttérként a szolgáltatásainkat igénybe vevők rendelkezésére állni a jövőben. Hiszen tudjuk milyen kiszolgáltatott tud lenni az ember egy idegen országban egyedül, pláne ha még az első időkben a nyelvtudása is hagy némi kívánnivalót maga után. Sőt az is előfordulhat, hogy aki amúgy a nyelvet jól beszéli, egyszerűen a helyi szokásokkal nincs tisztában, és nem ismeri az ügyintézés módját. Neki is a segítségére tudunk lenni egy-egy adott helyzet mielőbbi sikeres megoldásában.

- Mit értetek ez alatt pontosan?
- Az általunk kínált tréning az ausztriai munkavállalással kapcsolatos tudnivalókkal foglalkozik. Igyekszünk a lehető legtöbb információt átadni, amelyre szüksége van annak, aki soha nem dolgozott előtte az országban. Illetve hasznos lehet azok számára is, akik már kint vannak, de nem jártak utána még ezeknek a dolgoknak részletesen.

- Nagy vonalakban mit tartalmaz a tréning?
- Például, hogy melyik hivatalban milyen ügyeket lehet intézni - Finanzamt, AMS, Krankenkasse, Arbeiterkammer. A próbaidő és a felmondási idő sajátosságai, a kollektív szerződés, munkaszerződés, magyar rendszámú autó ausztriai használata, állandó és ideiglenes lakcím létesítése és egyéb tudnivalók.

- Egy utolsó kérdés. Akinek felkeltette az érdeklődését ez a bejegyzés és szeretné Veletek felvenni a kapcsolatot, hogy beszéljetek a „hogyan tovább”-ról, hol talál meg Titeket?
- Az érdeklődők látogassanak el a honlapunkra vagy keressenek minket a facebookon. Ezen a két csatornán az összes elérhetőségünk megtalálható, azaz a telefonszámok és az e-mail címek is.

- Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre, sok sikert és minél több elégedett kiközvetített munkavállalót kívánok Nektek, akik terjesztik a jó híreteket Magyarországon!
- Mi köszönjük a lehetőséget és várjuk mindazok jelentkezését, akik szeretnének mielőbb Ausztriában elhelyezkedni a vendéglátás területén.

WojtczakWorks - A TE sikered a MI sikerünk!Nos a fentiek alapján remélem minél többen döntenek úgy az eddig még hezitálók közül, hogy bele mernek vágni az ausztriai munkavállalásba. Persze nem ész nélkül nekiindulni, nyelvtudás és minden előzetes tájékozódás nélkül! Hanem egy olyan cégre támaszkodva, akik azt tűzték ki célul, hogy mindenben segítsék a hozzájuk fordulókat, amivel könnyebbé tehetik számukra az Ausztriában való elhelyezkedést és a kintlét hónapjait. Hisz az elégedett vevő a legjobb reklám. Részemről úgy gondolom, hogy egy korrekt, megbízható, a munkavállalókért dolgozó munkaközvetítőnek abszolút létjogosultsága van a munkaerőpiacon. Hisz az idő pénz, s akik ki akarnak menni, azok nagy része anyagi megfontolásból dönt emellett a megoldás mellett. Számukra tehát nagyon nem mindegy, mikor tudnak munkába állni. Ahogy az sem, ha nem úgy alakulnak a kinti dolgok, ahogy számítottak rá, akkor van-e valaki, akihez bármikor segítségért fordulhatnak.

Igen, én is pontosan tudom, hogy megoldható saját erőből is a munkakeresés. Egy szóval nem mondom, hogy minden ausztriai munkavállaláson gondolkodó forduljon Marekékhez. Aki képesnek érzi magát, s úgy gondolja van elég ideje és kitartása, hogy maga találja meg kint azt a helyet, ahol dolgozni szeretne, az nyugodtan belevághat egyedül is. Én magam sem vettem soha igénybe céges segítséget a kint töltött 8 év során. DE!!!!! Tény, hogy hacsak nem nagyon tudatosan áll hozzá az ember, ahogy például én, abban az esetben előfordulhat, hogy nagyon hosszú időt vesz igénybe a keresés. Sokszor nem is az elutasító válaszok tömkelegével kell szembenézni, hanem azzal, hogy egész egyszerűen válaszra sem méltatják az embert. Gyakran előfordul az is, hogy ha ki is jut valaki viszonylag hamar, olyan helyre kerül, ahol rossz tapasztalatai lesznek. Nem mer váltani, nehogy a következő még szarabb legyen. Viszont szenved abban, ahol van, utálja és vagy feladja és hazamegy, vagy marad de keserű szájízzel.

Bízom benne, hogy a fenti sorokat olvasva Bennetek is az az elképzelés körvonalazódott, hogy a Wojtczak Works mögött álló gárda korrekt és becsületes emberek csapata, akiket valóban a segítő szándék vezérel és az, hogy mások javára kamatoztathassák a kint megszerzett tapasztalataikat. Aminek eredményeképpen aztán sok elégedett magyar munkavállaló juthat lehetőséghez Ausztriában mielőbb. Kívánok sok sikert azoknak, akik e sorokat olvasva meghozzák a döntést, hogy első lépésként felveszik a kapcsolatot a Wojtczak Works-sel, hogy belátható időn belül elindulhassanak Ausztriába dolgozni. Elvira és Marek Nektek pedig még egyszer jó munkát és minél több, elégedett ügyfelet kívánok!

Facebook-funkciók Blogi.hu Apps alkalmazással

« előző
Amikor fejre áll veled a világ – avagy egy újragondolt döntés története

következő »
Mindent lehet, ha elhisszük!

Ausztria ausztriai munka hotel munkakeresés munkatapasztalat német nyelvtudás Salzburg Tirol Vorarlberg

Ugrás az oldal tetejére

ausztriai munka(45) munkakeresés(26) Ausztria(23) nyelvtudás(23) munkatapasztalat(22) étterem(18) hotel(16) Karintia(15) kirándulás(15) vendég(14) Tirol(14) Gerlos(13) segítség(12) Facebook(12) konyha(12) Milchbar(11) fizetés(10) nyár(10) Zillertal(9) Ossiacher See(9) szezonkezdet(8) tópart(7) tél(7) vállalkozás(7) változás(6) gyakorlat(6) buli(6) személyzeti szállás(6) szakképesítés(6) Mayrhofen(6) személyiségfejlesztés(5) önmegvalósítás(5) kollégák(5) nyelvtanulás(5) köszönet(5) élőzene(4) zenekar(4) állásinterjú(4) időjárás(4) Bécs(4) étlap(4) Magyarország(4) Olaszország(4) strand(3) pozitív gondolkodás(3) vakáció(3) felkészítés(3) interjú(3) Achensee(3) park(3) német(3) magyar néptánc(3) Dél-Tirol(3) szezonvég(3) család(3) tánc(3)

Adatkezelési tájékoztató|Impresszum, kapcsolat|Gyakran ismételt kérdések

Honlapunkat a következő böngészőkhöz optimalizáltuk:
Apple Safari 5.1.7+ Google Chrome 26.0.1410.64+ Internet Explorer 8.0+ Mozilla Firefox 20.0+ Opera 12.15+

Copyright © 2013-2019 blogi.hu v1.62 - Minden jog fenntartva!