Regisztráció|Bejelentkezés|Elfelejtett jelszó

Vasárnap a köbön ;)

szerző: |2013. július 29. 8:41:26, Landskron (Ausztria)|módosítva: 2013. július 29. 9:05:43

érkeznek az első vendégek :) avagy pár gondolat az elmúlt hétvége legszebb pillanataiból. ;)

Színtér: à la carte étterem, kb. 120 fős terasszal
Földrajzi elhelyezkedés: Karintia, Ossiacher See
Fekvés: főút mellett
Járulékos előnyök: saját fizetős strand és jégkrémes hűtő :D
Időpont: július 28.
Hőmérséklet: 40 fok
Dolgozók létszáma: 10 alatt (konyha + szerviz + pult)

Hogyan is foglalhatnám össze annak, aki még nem élt át ilyesmit? Aki étteremben világéletében mindössze csak vendégként volt jelen... A non-stop szó gondolom mindenki számára ismert, de hogy mellőzzük az idegen kifejezések használatát, azt mondanám, hogy déltől kezdve folyamatos emberáradat. Kb. minden huszadik asztalnál fordul csak elő, hogy mindössze 1-1 italt kérnek és azonnal fizetnek. A minden komplikációtól mentes asztaltársaságok száma, nagyjából a nullához konvergál. De meglehet, hogy csak egyszerűen már fel sem tűnik, ha valahol éppen nem nehezíti fennakadás az életet. :) Merthogy tulajdonképpen ez már szinte megszokott...

Mit értek fennakadás alatt? Bármit, ami a pénztárgépen nem begépelhető, tehát a rendelés leadása után, további személyes kommunikációt igényel a konyha tagjaival, vagy azzal az illetővel, aki a bárban az italokat csinálja. Elmagyarázni például, hogy az egyik vendégnek sok jégkockával kell az ital, a másiknak nemhogy jég nélkül, de olyan ami még csak a közelében sem volt a hűtőnek, a harmadiknak pedig nem mindegy, hogy milyen poharat viszel hozzá, stb... Gondolok itt még többek közt olyasmikre is, mikor a kedves vendég pontosan látja, hogy rajta kívül még kb. százan tartózkodnak az egységben ételre-italra várakozva, de ő saját hatáskörében úgy dönt, hogy neki alanyi jogon járnak bizonyos dolgok. Például összeállítani a saját egyéni pizzáját, felsoroltatni veled az üzletben megtalálható összes alkoholmentes italt, ahelyett, hogy rákérdezne egy bizonyos fajtára, amit fogyasztani szeretne, hogy van-e vajon. Ha nem nyer, persze, hogy szívesen elmondom, miből áll a készletünk. Aztán mikor kaján mosollyal az arcán rendel egy bubimentes vizet, éppen csak olyan halkan anyázok a fogam közt szűrve a levegőt, mintha csak egy jóleső mosoly bujkálna a szám sarkában.

vihar előtti csend, amikor még minden nyugodtVannak szituk, amiket általában szinte már fel sem veszek. Ilyen például, amikor direktben feltéve a kérdést RENDELÉSKOR megérdeklődőm, hogy ketchupot, majonézt, kiskutyának a fülét szervírozhatunk-e a kiválasztott étek mellé. Ővendégsége döbbent arccal közli, hogy természetesen nem, hova gondolok, hogy azt feltételezem róla, miszerint hasonló pacsmagokkal tömi nyaralni elhozott kis korpuszát. Majd mikor kiviszed a kaját és lerakod elé, angyali mosollyal érdeklődik, hogy van-e ketchupunk, majonézünk, kiskutyafülünk. Az övét kenterbe verő mosollyal közlöd, hogy még szép, és rögtön hozod – aztán vagy elfelejted, vagy szimplán nem érsz oda vele (majd már tényleg el is felejted :D). Mondjuk valószínűleg amúgy is másfél percen belül karját lengetve jelez feléd, hogy mit képzelsz, hiszen még nem teljesítetted az ő apró kívánságát, tehát esélyed sincs elfelejteni, amit jelzel is felé. Mire pedig további másfél percen belül odaérsz, két lehetőség adódik általában. Sértett tekintettel elfogadja ugyan, de az arcára kiülő méla undorból mikor rádnéz, egyértelművé válik számodra, hogy szerinte Te magad vagy a szakma legalja. Még jobb, mikor megérkezel lógó nyelvvel, mert az elmúlt három percben lefutottál nyolc étterem-kört, és a fenti arckifejezéshez tisztán felismerhető kárörömöt társítva közli veled, hogy a kolléga már rég megoldotta a problémáját. XD

Összességében a mai napra a káosz méretét illetően tíz pontból tizenötöt szavaznék meg, feladatmegoldási szempontból pedig azt mondom, hogy legalább 9,5-öt érdemlünk. Elégedetlenül távozó vendégünk nem akadt, mindössze én voltam kicsit csalódott, mikor egy jól szituáltnak tűnő pár minden magyarázat nélkül úgy határozott, hogy szó szerint a vendégeim lesz tíz euró értékű italra – vagyis fizetés nélkül úgy eltűnt, mint az a bizonyos szürke szamár a ködben. De hát több is veszett Mohácsnál, ahogy mondani szoktuk. :)

amikor a ''gyári'' parkolóban nincs már helyIgaz, hogy szakmailag hagytunk magunk után némi kívánnivalót, de ahova fürdőruhában csattognak be a vendégek és pelenkamentesen rohangálnak a kiskölkök, talán nem eget verő botrány tárgya, ha az ember az egyik hóna alatt étlappal a másik alatt pedig egy-két üres üveggel közlekedik néhanap a tökéletes kapacitás-kihasználás érdekében. Boldogult felszolgálástanáraink valószínűleg szívrohamot kaptak volna látva az asztallerámolási technikánkat, de ha egyszer az ember lánya nem hord a hátára kötve néhány tálcát, kénytelen néha az ötujjas technikát alkalmazni pohárleszedéskor. ;)

Igyekszem hamarosan újabb beszámolóval megörvendeztetni Titeket az extrémsport legújabb általam felfedezett műfajából, melyet én csak nemes egyszerűséggel Ossiacher-parti strand-partynak kereszteltem el. Addig is kellemes nyarat kívánok mindenkinek odahaza, netán külhonban – magamnak és sorstársaimnak pedig azt, hogy sok olyan jófej és türelmes nyaralóvendéggel legyen dolgunk, mint akikkel nekem volt szerencsém ezen a napon szép számban találkozni. ;)

Facebook-funkciók Blogi.hu Apps alkalmazással

« előző
Újabb olasz kirándulás

következő »
Kiruccanás tányérországból - egy szobalány feladatai

ausztriai munka étlap étterem július munkatapasztalat Ossiacher See strand tópart vendég vakáció

Ugrás az oldal tetejére

ausztriai munka(45) munkakeresés(26) Ausztria(23) nyelvtudás(23) munkatapasztalat(22) étterem(18) hotel(16) Karintia(15) kirándulás(15) vendég(14) Tirol(14) Gerlos(13) segítség(12) Facebook(12) konyha(12) Milchbar(11) fizetés(10) nyár(10) Zillertal(9) Ossiacher See(9) szezonkezdet(8) tópart(7) tél(7) vállalkozás(7) változás(6) gyakorlat(6) buli(6) személyzeti szállás(6) szakképesítés(6) Mayrhofen(6) személyiségfejlesztés(5) önmegvalósítás(5) kollégák(5) nyelvtanulás(5) köszönet(5) élőzene(4) zenekar(4) állásinterjú(4) időjárás(4) Bécs(4) étlap(4) Magyarország(4) Olaszország(4) strand(3) pozitív gondolkodás(3) vakáció(3) felkészítés(3) interjú(3) Achensee(3) park(3) német(3) magyar néptánc(3) Dél-Tirol(3) szezonvég(3) család(3) tánc(3)

Adatkezelési tájékoztató|Impresszum, kapcsolat|Gyakran ismételt kérdések

Honlapunkat a következő böngészőkhöz optimalizáltuk:
Apple Safari 5.1.7+ Google Chrome 26.0.1410.64+ Internet Explorer 8.0+ Mozilla Firefox 20.0+ Opera 12.15+

Copyright © 2013-2019 blogi.hu v1.62 - Minden jog fenntartva!