Regisztráció|Bejelentkezés|Elfelejtett jelszó

Ti kérdeztétek - bevezető

szerző: |2013. szeptember 10. 15:24:10, Landskron (Ausztria)|módosítva: 2013. szeptember 10. 15:28:58

Ti kérdeztétek - bevezető Az alábbi volt az első levelek egyike, amit egy a blogomat olvasó érdeklődő küldött nekem:

„Véletlenül találtam meg az Önök weboldalát, és rengeteg hasznos infó szerepel a blogokban.
Önnek 6 éves vendéglátós gyakorlata van és a blog szerint 150 e-mail után sikerült elhelyezkednie.
A kérdésem az lenne, hogy 0 vendéglátós gyakorlattal és aktív angol-német nyelvtudással milyen pozikat lenne érdemes megpályázni a következő téli szezonra? Tavasszal kb 400 CV-t küldtem Tirol+Vorarlbergbe : Rezeptionist, Abraumer, Allroundkraft, Abwascher, Zimmerbursch, Gastgewerbliche Hilfskraft, Servierer, Verkaufer( Kiosk, Lebensmittel) pozikra, de sajnos semmire sem jutottam.”


A folytatásban azt olvashatjátok, amit válaszoltam:

„Vendéglátós gyakorlatom majd' 20 éves, hisz az érettségi óta a szakmámban dolgozom folyamatosan. 6 éve vagyok Ausztriában és a 150 mail minden nyár előtti keresésre jellemző nagyjából. Most szerencsére végre sikerült olyan helyet találnunk a férjemmel nyárra is, ahova örömmel visszajövünk jövőre, tehát erőfeszítéseink meghozták gyümölcsüket. De új helyet találni sosem pofon egyszerű, manapság már hatalmas a kínálat a munkáltatók számára és élnek is a lehetőséggel, hogy hosszasan válogassanak a jelentkezők közül, hiszen megtehetik.

És akkor most a kérdésére válaszolva: a 0 vendéglátós gyakorlat nem a legnagyobb előny, de ahogy a férjem példája is mutatja (http://blogi.hu/blog/az-en-tortenetem-1-resz/) nem is kizáró ok ebben a szakmában elhelyezkedni. Az aktív angol-német tudás pedig elég nagyot dob az esélyeken. Amennyiben valóban az. :P Értem ezalatt, hogy magabiztosan tud-e kommunikálni egy idegen nyelvű telefonbeszélgetés során például, amikor jelentkezik valahova. Ez ugyanis a legfontosabb dolgok egyike, ezen áll vagy bukik a dolog legtöbbször. S van, hogy már az első percben bukik sajnos... :(

Ami pedig a megpályázandó pozíciókat illeti. Elég sokféle beosztást felsorolt, amelyekre jelentkezett tavasszal - egyelőre nem túl nagy sikerrel. Nem ismerem a részleteket, így arról sem lehet fogalmam mi volt a "bibi", amiért még mindig munkát kénytelen keresni. Az, hogy ennyire rugalmas (recepcióstól lerámolóig bármilyen munkát elvállalna) egyrészt nagyon jó dolog és ismét jelentősen növeli az esélyeket. Viszont képzelje bele magát a leendő munkáltató helyébe, milyen képet vághat, ha valaki úgy jelentkezik hozzá, hogy lenne mosogató vagy recepciós... Elgondolkodik, hogy aki alkalmasnak tartja magát recepciósnak, az vajon miért vállalná el a mosogatást? Netán fordítva, mit gondol, mikor elképzeli, hogy valaki, aki mosogatónak jelentkezik hozzá, szívesen beülne a recepcióra alkalomadtán. :D Ugye, hogy ebben az olvasatban elég viccesnek, sőt mi több, talán komolytalannak is tűnhet a jelentkező? :P

Szerintem az lenne a jó megoldás, hogy a felsorolt pozícióknak megfelelően mindegyikhez ír egy pár sort, amiben az adott beosztáshoz Ön által lényegesnek tartott pozitív tulajdonságait emeli ki. Már persze amennyiben valóban rendelkezik ezekkel, ugyanis a turpisság mindig kiderül és jellegénél fogva meglehetősen ciki... :P Tudom, hogy mindez némi időt vesz igénybe, mire az ember átgondolja és összeszedi, megfogalmazza, lefordítja, stb., de ezt követően már mindenhova lenne egy testre szabott szövege, ami tovább javítja az esélyeit a megpályázott állást illetően.

Érdemes eldöntenie, hogy ha teszem azt, egy hotelben hirdetnek recepciós ÉS lerámoló állást is, melyiket akarja inkább a kettő közül. Ahogy írtam, remek dolog, a rugalmasság, s hogy bármelyik feladatot szívesen elvállalná, de egy leendő főnök szemében nem biztos, hogy jól veszi ki magát, ha egy levél keretében jelentkezik erre a két pozícióra.

Nagy hirtelen ennyi infóval tudok segíteni, ha van még kérdése keressen nyugodtan. A téli szezonra már kezdenek ugyan hirdetni főleg a nagyobb hotelek, ahova nagyszámú személyzetet keresnek, s ezért értelemszerűen tovább tart a megfelelő emberek megtalálása. Ettől függetlenül még semmiről sem késett le, mert az igazi állásdömping majd a nyár végével kezdődik a következő szezonra vonatkozóan.

Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy nem kell kapkodni, bőven van ideje átgondolni és megfogalmazni egy ütős bemutatkozást, aminek köszönhetően idén az osztrák Alpokban ünnepelheti a gyaníthatóan első külföldi karácsonyát. ;) Ehhez esetleg olvassa át még egyszer az itt található infókat: http://blogi.hu/osztrakinfo/elso-lepesek/

Hátha most megakad valami olyasmin a szeme, amin elsőre átugrott - mert valljuk be kicsit hosszúra sikeredett a bejegyzésem, de igyekeztem minél több használható tanácsot összeszedni az olvasóknak.”


A fenti levélváltást újabb megkeresések követték, amelyek arra ösztönöztek, hogy az Osztrák infó bővítésével létrehozzuk a „Ti kérdeztétek” menüpontot, melyet napokon belül elindítunk, és a továbbiakban – a megkereséseitek alapján – folyamatosan bővítünk.

Facebook-funkciók Blogi.hu Apps alkalmazással

« előző
Bécsi magyar buli

következő »
Nyelvtudás – avagy a külföldi munkavállalás alfája és omegája :)

ausztriai munka hotel munkakeresés munkatapasztalat nyelvtudás

Ugrás az oldal tetejére

ausztriai munka(45) munkakeresés(26) Ausztria(23) nyelvtudás(23) munkatapasztalat(22) étterem(18) hotel(16) Karintia(15) kirándulás(15) vendég(14) Tirol(14) Gerlos(13) segítség(12) Facebook(12) konyha(12) Milchbar(11) fizetés(10) nyár(10) Zillertal(9) Ossiacher See(9) szezonkezdet(8) tópart(7) tél(7) vállalkozás(7) változás(6) gyakorlat(6) buli(6) személyzeti szállás(6) szakképesítés(6) Mayrhofen(6) személyiségfejlesztés(5) önmegvalósítás(5) kollégák(5) nyelvtanulás(5) köszönet(5) élőzene(4) zenekar(4) állásinterjú(4) időjárás(4) Bécs(4) étlap(4) Magyarország(4) Olaszország(4) strand(3) pozitív gondolkodás(3) vakáció(3) felkészítés(3) interjú(3) Achensee(3) park(3) német(3) magyar néptánc(3) Dél-Tirol(3) szezonvég(3) család(3) tánc(3)

Adatkezelési tájékoztató|Impresszum, kapcsolat|Gyakran ismételt kérdések

Honlapunkat a következő böngészőkhöz optimalizáltuk:
Apple Safari 5.1.7+ Google Chrome 26.0.1410.64+ Internet Explorer 8.0+ Mozilla Firefox 20.0+ Opera 12.15+

Copyright © 2013-2019 blogi.hu v1.62 - Minden jog fenntartva!