Regisztráció|Bejelentkezés|Elfelejtett jelszó

Online nyelvtanulás a NetNémettel

szerző: |2013. november 20. 15:41:55, Balatonalmádi|módosítva: 2013. november 20. 15:55:17

online nyelvtanulás a NetNémettel Egyik állandó kedvenc témám, a nyelvtudás kapcsán ezúttal egy szakemberrel, Szilágyi Melindával beszélgettem, aki német nyelvtanárként a technika kínálta lehetőségeket kihasználva a hagyományos, élő órák mellett immár az internet segítségével (például: Skype-on keresztül vagy levelezős formában) is oktatja tanítványait.

- Hogy jött az ötlet, hogy a külföldi munkára készülő felnőtteknek kezdj némettanfolyamot tartani?
- Korábban a magántanítványaim többsége leginkább érettségire, nyelvvizsgára készült, és ehhez kértek segítséget, illetve a lemaradottakat korrepetáltam. Egy ideje azonban felnőttek keresnek meg, hogy készítsem fel őket arra, hogy Ausztriában vagy Németországban vállaljanak munkát. Érdekes, hogy miközben az iskolákban teljesen visszaszorul a német nyelvoktatás, a munkavállalók körében egyre jobban fellendül az igény arra, hogy beszéljenek németül. De nemcsak a munkavállalók. Egyre többen keresnek meg 50 év felettiek is. Van, aki rendszeresen hordja a kutyáját kiállításokra német nyelvterületre, van, aki szívesen utazgat és van, akinek csak hobbi a nyelvtanulás.

- Nem kizárólag a hagyományos értelemben vett magánórákon foglalkozol a diákokkal?
- Nem, az időm véges. Mivel nagyobb volt az igény, mint ami a nap 24 órájába belefér, elkezdtem online némettanítással foglalkozni és elindítottam a NetNémet nevű vállalkozásomat. Volt ugyanis olyan tanítványom, aki a nyelvtanulás közben talált Németországban munkát, de nem érezte a tudását elég magabiztosnak ahhoz, hogy abbahagyja a németezést. Vele skype-on folytattuk a tanulást. Ez teljesen olyan, mintha magánórán venne részt a tanítvány, tankönyvet használunk, van lehetőség a személyes kommunikációra. De egyre kedveltebb az e-mail alapú német nyelvoktatás is, mivel ez teljesen kötetlen formája a tanulásnak.

- Mesélj erről részletesebben, kérlek!
- Minden hétköznap kap egy feladatlapot a tanuló, ez heti 5 feladatlapot jelent. Arra törekszem, hogy ez kb. fél-háromnegyed óra alatt megoldható feladatsor legyen, hiszen egy dolgozó ember estéjébe ennél több, nem hiszem, hogy belefér. Ha igen, azt használja bátran a szavak megtanulására! :-) Ezek változatos feladatok, tartalmaznak élőbeszédet, videókat, hiszen egyszerűbb produkálni a szabályok, szavak, kifejezések ismeretében egy idegen nyelvet, mint megérteni azt. Az első órától kezdve kisebb-nagyobb hanganyagokkal látom el a feladatlapokat, hogy a kiejtés is helyes legyen. Hetente egyszer pedig tanári visszajelzést küldök a tanítványoknak a heti teljesítményükről, ez alapján állítom össze a következő heti feladatlapot. Látom, mi megy könnyedén, miben van még szükség megerősítésre.

- Szabályokat említettél. Mennyire helyezel súlypontot a nyelvtanra?
Tisztában vagyok azzal, hogy annak, aki gyorsan, hatékonyan szeretne megtanulni németül, hogy minél előbb használhassa azt külföldön, a kommunikációkészségre van leginkább szüksége. A nyelv váza azonban a nyelvtan. Enélkül nem tudunk mondatot összerakni. A feladatlapok tartalmaznak tehát nyelvtant is, könnyen érthető, részletes magyarázatokkal, gyakorlási lehetőséggel, de azért elsősorban a kommunikáción van a hangsúly. Színes, változatos feladatlapokat készítek, hogy valóban kellemes legyen a nyelvtanulással töltött idő.
A nyelvóra azonban nem csak a nyelvtanításról szól. Az iskolai oktatás során szívesen mesélek is a tanulóknak a német kultúráról, az egyes nyelvi jelenségek kialakulásáról, a szavak történetéről, a német vagy osztrák szokásokról, hagyományokról… Mivel ez az online nyelvtanításból kimarad, indítottam egy blogot, amiben a tanítványaim ezekről olvashatnak. Ez kedvelt a külföldre indulók körében is, hiszen ők már élőben találkoznak azzal, ami itt csak egy sztori. Pl. a német ünnepekkel – miért nem kell október 3-án dolgozni, illetve miért vonulunk lámpásokkal Márton-napon? De nyelvtanulási tippeket is megosztok az olvasókkal, illetve mindennel foglalkozom, ami Németországgal, Ausztriával és a német kultúrával kapcsolatban áll. Új sorozatom a beszélgetés külföldön dolgozó magyarokkal, hogy megoszthassák a tapasztalataikat azokkal, akik még csak tervezik azt. Ebben a sorozatban készítettem Veled is interjút. Nagyon sokan voltak rá kíváncsiak, biztosan sokat segítettél nekik.

- „Nyelvi segítség a külföldre indulóknak” – így hangzik a NetNémet oldal szlogenje. Csak nyelvtanítással segíted a hozzád fordulókat?
- Nem. A szolgáltatásaim közé tartozik, hogy szívesen fordítok álláshirdetésektől kezdve önéletrajzig, motivációs levélig mindent, kedvező áron. Illetve, amikor sikerült a célországban állást találni, akkor is segítek a rengeteg kitöltendő dokumentum lefordításában.
A facebook-oldalamon az érdeklődők pedig naponta találhatnak álláshirdetéseket is a legkülönbözőbb területekről.
A külföldre indulók mellett nagy figyelmet fordítok azokra is, akik nem akarnak nekivágni a nagyvilágnak, itthon keresnek állást. Hiszek abban, hogy ha beszélsz idegen nyelveket, sokkal nagyobb az esélyed az elhelyezkedésre, és Magyarországon is találhatsz állást, jó fizetést. Ilyen hirdetéseket is teszek fel a NetNémet facebook-oldalára. Nem kell mindenkinek külföldre mennie ahhoz, hogy boldogulni tudjon, a német nyelvtudás viszont itthon is szükséges lehet.

- Főállásban foglalkozol a külföldre indulók segítségével?
Nem. Az iskolai oktatás, nevelés nélkül nem tudnék élni. Szükségem van arra az energiára, szeretetre, ragaszkodásra, amit a gyerekektől kapok. Otthon pedig három lurkó vár, a lányom 10, a fiaim 3 és 5 évesek. Természetesen velük és a férjemmel is sok időt töltök, ők teszik teljessé az életemet.


Melinda blogját a http://netnemet.blogspot.hu címen találod.
Ha nem szeretnél lemaradni a blogra feltett újdonságokról, illetve érdeklenek német és osztrák álláshirdetések, csatlakozz a NetNémet facebook-oldalához: www.facebook.com/netnemet.

Facebook-funkciók Blogi.hu Apps alkalmazással

« előző
Az én történetem, 2. rész

következő »
Magyarnak lenni, magyarnak maradni Ausztriában

ausztriai munka németországi munka Facebook munkakeresés nyelvtudás segítség online német nyelvtanulás nyelvoktatás

Ugrás az oldal tetejére

ausztriai munka(45) munkakeresés(26) Ausztria(23) nyelvtudás(23) munkatapasztalat(22) étterem(18) hotel(16) Karintia(15) kirándulás(15) vendég(14) Tirol(14) Gerlos(13) segítség(12) Facebook(12) konyha(12) Milchbar(11) fizetés(10) nyár(10) Zillertal(9) Ossiacher See(9) szezonkezdet(8) tópart(7) tél(7) vállalkozás(7) változás(6) gyakorlat(6) buli(6) személyzeti szállás(6) szakképesítés(6) Mayrhofen(6) személyiségfejlesztés(5) önmegvalósítás(5) kollégák(5) nyelvtanulás(5) köszönet(5) élőzene(4) zenekar(4) állásinterjú(4) időjárás(4) Bécs(4) étlap(4) Magyarország(4) Olaszország(4) strand(3) pozitív gondolkodás(3) vakáció(3) felkészítés(3) interjú(3) Achensee(3) park(3) német(3) magyar néptánc(3) Dél-Tirol(3) szezonvég(3) család(3) tánc(3)

Adatkezelési tájékoztató|Impresszum, kapcsolat|Gyakran ismételt kérdések

Honlapunkat a következő böngészőkhöz optimalizáltuk:
Apple Safari 5.1.7+ Google Chrome 26.0.1410.64+ Internet Explorer 8.0+ Mozilla Firefox 20.0+ Opera 12.15+

Copyright © 2013-2019 blogi.hu v1.62 - Minden jog fenntartva!