Regisztráció|Bejelentkezés|Elfelejtett jelszó

Menekülj előre!

szerző: |2014. június 2. 17:45:53, Vorderstoder (Ausztria)|módosítva: 2014. június 2. 21:50:16

Hajdrik Anita Mai interjúm alanyai - Hajdrik Anita és Tóth Róbert – nem dolgoznak Ausztriában, vállalkozást sem üzemeltetnek ott. Hogy miért választottam ezúttal mégis őket? Szolgáljon magyarázatként egy a beszélgetésből kiragadott mondat: "Mi azoknak a tudatos, önmagukért felelősséget vállaló álláskeresőknek kívánunk támogatást adni, akik keresik a saját megoldásaikat, akik nem hibáztatnak, okolnak, ócsárolnak külső tényezőket, hatásokat, hanem megteszik azt, ami tőlük telik – és tudják, hogy ez nem kevés."
Anita és Róbert a www.menekuljelore.hu ötletgazdája.

- Honnan a frappáns név és a remek logó?
- Örülök, hogy frappánsnak találod, ez volt a célunk! A név kb. öt évvel ezelőtt pattant ki a fejemből egy unalmas multis meetingen, ahol valami kreatívabbról, támogatóbbról ábrándoztam. A logó (mint annyi minden a holnapon) közös szellemi termékünk, Robi találta ki a „velünk csak nyerhetsz” üzenetre utaló „csak hatos” kockát, a sematizált változatban pedig én láttam meg a nyertest formázó ember alakot.

- Hogy találtatok egymásra Robival s született meg a Menekülj előre! ötlete?
- Hosszú éveken át munkatársak voltunk, aztán még hosszabb éveken át barátok és végül úgy adódott, hogy nem kellett tovább ellenállnunk a kísértésnek. :-) Összeköltöztünk, aztán teherbe estem és a gyeses évek során már nem is volt más dolgom, csak megvalósítani az évek óta érlelődő terveket. Az pedig külön szerencse, hogy Robival szakmailag is meglehetősen egy hullámhosszon vagyunk.

- Hogy lesz az emberből job coach - milyen végzettség, tapasztalat illetve motiváció szükséges hozzá?
- Úgy, hogy elnevezi magát job coach-nak. :-) A multinál használatos „HR business partner” vagy „recruiter” szabadúszóként nehezen értelmezhető, így kitaláltunk valami beszédes és frappáns elnevezést, ami ugyanakkor nincs elcsépelve. Önmagában a megnevezéstől persze senki nem lesz szakember. Én humán-menedzsment szakon végeztem a Szent István Egyetemen, 19 évig dolgoztam a versenyszférában. Robi több évtizedig volt vezető, munkáltató, HR-es, tanácsadó. Hogy milyen motiváció szükséges hozzá? Belső. Erős belső, segítő szándék, amit amúgy mindig is képviseltünk, de most éljük meg/ki igazán. Valami olyasmi, amitől azt érezheti az ember, hogy hozzájárulása van a sikerhez, hogy másnak is jó és értékes, amit csinál – és erre szerencsére most egyre több (azóta nem álláskereső) ügyfél bólogat hevesen. :-) Szerintünk nem lehetetlen békésen, nem küszködve megélni bizonyos folyamatokat, de ezért tennünk kell: tanulni, fejlődni, önkontrollt gyakorolni, és elérni az önismeret-önértékelés azon fokát, amikor már egyenes derékkal – ahogy Robi fogalmaz; „egyenes, nem görnyedt lélekkel”-, emelt fővel nézhetünk szembe a nehézségekkel. És vihetjük sikerre azt. :-)

- Miben különböztök egy munkaközvetítőtől?
- Mi nem vagyunk munkaközvetítők. Dolgozunk a munkáltatói oldalnak is, kiválasztási folyamatokat támogatunk megbízások alapján, olykor megosztunk álláshirdetéseket is, de a fő profilunk nem ez.

- Pontosan milyen szolgáltatásokat lehet nálatok igénybe venni?
- Mi azoknak a tudatos, önmagukért felelősséget vállaló álláskeresőknek kívánunk támogatást adni, akik keresik a saját megoldásaikat, akik nem hibáztatnak, okolnak, ócsárolnak külső tényezőket, hatásokat, hanem megteszik azt, ami tőlük telik – és tudják, hogy ez nem kevés. Segítünk felismerni az elakadások vagy sikertelenség okait, közös munkával versenyképesebbé tesszük a pályázati anyagokat és magukat a jelölteket. Foglalkozunk pályaorientációs elakadásokkal – tudod, amikor egy reggel arra ébredsz, hogy ugyan 5 évet tanultál azért, hogy jogász légy, de mától inkább borkereskedő lennél. :-) Szervezünk workshopokat, és ingyenes blogunkban „freemium” szolgáltatásként megosztjuk a kiválasztási, és egyéb, a munkavállaláshoz kapcsolódó folyamatok csínját-bínját, trükköket, tippeket, praktikákat. Támogatunk vezetőket is, akik a sikeresen elnyert pozícióban minél kevesebb kockázattal, minél tudatosabban szeretnék sikeresen megoldani az első heteket/hónapokat. Külföldre pályázó álláskeresőknek is tudunk hasznos segítséget adni. Nem elméleti szakemberek vagyunk (bár Robi nagy élvezettel dolgozik ezen a területen is) , hanem gyakorlat-orientáltak. Mi nem készítünk rendelésre sablon-önéletrajzot, de megtanítjuk, hogyan kell azt versenyképessé tenni. Pontosan meg tudjuk fogalmazni azt is, hogy kik NEM tartoznak a célcsoportunkba: ilyenek például a „szórólap-önéletrajz-hívők”, a „konzerv-interjúzók”, a politizálók, és a külső segítséget karbatett kézzel várók. Sosem a mennyiségre, hanem a minőségre törekszünk és a módszertanunk minket igazol.

Tóth Róbert- Készültök-e újdonsággal kirukkolni a közeljövőben?
- Igen! Nagyon sok ötletünk van és a „rajongóinktól” is remek ötleteket, javaslatokat kapunk. Számos ötletünk még előkészületi fázisban van, de azt elárulom, hogy a munka mellett mindketten könyvet is írunk (külön-külön), hogy tematikus tréningeket fogunk tartani és folyamatosan termékfejlesztésben vagyunk, hogy az ügyfeleink kedvében járjunk. Tervben van egy új tematika szerint induló blogunk, könnyedebb, szórakoztatóbb hangvételben, illetve lépéseket tervezünk a közösség-építés erősítésére. Új fejezet kezdődik az életünkben, még csak most kezdődik a java!

- Van egy HR blogotok is, ezt kiknek ajánljátok?
- A mi felfogásunkban két típusú ember létezik. Az egyik kinn van a munkaerőpiacon, a másik még nem. Azokhoz szólunk, akik érzik, hogy a két terület között nagy és gyors az átjárás, emiatt sokat tesznek azért, hogy megtartsák munkaerő-piaci értéküket. Szerintünk ugyanis ez a siker titka.

- Hogyan osztjátok meg Robival a munkát?
- Nincs köztünk előre meghatározott munkamegosztás. Megtalálnak bennünket a témák és az ügyfelek. Lehet, hogy fatalistának tűnik a dolog, de tényleg megy magától, valahogy eleve elrendelődik, hogy ki, milyen támogatásért fordul Robihoz és ki hozzám. Témától, nemtől, időnként beosztástól/szereptől, problémától függ - és bizonyára a „kémia” is közrejátszik. Jól kiegészítjük egymást.

- Hogy kerültetek be a "Karrier iránytű"-be és mi is ez a kiadvány tulajdonképpen?
- A „Karrier iránytű” című kiadvány szakmai lektori teendőit egy kolléganő, Repka Ágnes látja el, aki nagyon hasonló tevékenységet csinál, mint mi, csak más célcsoporttal. (Övé a www.dolgozomami.hu). Egy facebook zárt csoportban ismerkedtünk meg – személyesen még sosem találkoztunk -, felfigyeltünk egymásra és amikor a Karrier iránytűbe magyar vonatkozású link-ajánlót állított össze, akkor minket is szerepeltetett. Ezért örökre hálásak leszünk neki, már csak azért is, mert jó példája ez az összefogásnak, az egymást támogató „üzemmódnak”. (Az olvasók lehet, hogy azt sem tudják, hogy mi is „csak” virtuális kapcsolatban vagyunk? :-D)

- Mekkora érdeklődés van az álláskeresők részéről a szolgáltatásaitokra?
- Növekvő. ;-) Azzal az erős hittel és hivatástudattal indítottuk el a tevékenységünket, hogy előbb-utóbb növekvő számban lesznek a híres „magyarpesszimizmust” levetkőző, megcáfoló álláskeresők, akik felismerik a fejlődési képességüket, a magukért tenni akarás vágya hajtja őket és sem időt, sem energiát és igen, pénzt sem sajnálnak áldozni a fejlődésükre – nem külső tényezőkben keresvén a problémájuk okát. A helyzet nehézségeivel tisztában vagyunk. Nem vagyunk idealisták, de azt valljuk, hogy csak azzal érdemes foglalkoznunk, amire van ráhatásunk. Kifejezetten óriási elismerés számunkra, hogy tevékenységünkre egyre több pozitív visszajelzés érkezik a HR szakmából és munkáltatói oldalról is – és ez nem csak a mi érdemünk, hanem az egyre jobb pályázati anyaggal rendelkező és felkészülten állásinterjúzó ügyfeleinké is. Örülnénk több ügyfélnek, de pusztán azért, mert az több sikeres állásinterjút is jelentene. Hisszük, hogy éppen azok az ügyfelek találnak ránk, akiknek mi vagyunk a „megoldás”, a segítség. Az álláskeresők egy része erős anyagi kihívásokkal küzd, mégis számtalan ügyfél példája bizonyítja, hogy a pénz átcsoportosításával és befektetésként kezelésével elérhető a szolgáltatásunk. (Nagyszerű érzést azt látni, amikor egy nagyon hosszú ideje állás nélküli ügyfelünk egyszeri 15 ezer forint befektetése után 2 héttel elnyer egy havi 300 ezer forintos állást. Szerintem nem rossz megtérülés. :-D) A blogunk, a hírleveleink pedig komplex, valódi segítő tartalommal bírnak, számos támogató visszajelzést kaptunk már arról, hogy a missziónk nem eredménytelen. Én fájlalom a legjobban, hogy küldetés-tudatért cserébe nem adnak sem vacsorát, sem gyerekruhát a boltban.
Egyébként remekül vagyunk és bízunk benne, hogy minél többen megtapasztalhatják, mit is jelent az, hogy „menekülj előre”! Mindenkit szeretettel várunk a honlapunkon (www.menekuljelore.hu), a facebook oldalunkon, hírleveleink olvasására is lelkesen buzdítunk mindenkit és bízunk a személyes találkozásban!
B(l)ogi

Facebook-funkciók Blogi.hu Apps alkalmazással

« előző
Egy nyugodt sziget az egész napos rohanásban, ahol megkérdezik tőled: hogy vagy? ;)

következő »
Családostól Ausztriába, 2. rész - 5 hónappal később

állásinterjú Facebook felkészítés HR blog interjú job coach Magyarország munkakeresés segítség vállalkozás

Ugrás az oldal tetejére

ausztriai munka(45) munkakeresés(26) Ausztria(23) nyelvtudás(23) munkatapasztalat(22) étterem(18) hotel(16) Karintia(15) kirándulás(15) vendég(14) Tirol(14) Gerlos(13) segítség(12) Facebook(12) konyha(12) Milchbar(11) fizetés(10) nyár(10) Zillertal(9) Ossiacher See(9) szezonkezdet(8) tópart(7) tél(7) vállalkozás(7) változás(6) gyakorlat(6) buli(6) személyzeti szállás(6) szakképesítés(6) Mayrhofen(6) személyiségfejlesztés(5) önmegvalósítás(5) kollégák(5) nyelvtanulás(5) köszönet(5) élőzene(4) zenekar(4) állásinterjú(4) időjárás(4) Bécs(4) étlap(4) Magyarország(4) Olaszország(4) strand(3) pozitív gondolkodás(3) vakáció(3) felkészítés(3) interjú(3) Achensee(3) park(3) német(3) magyar néptánc(3) Dél-Tirol(3) szezonvég(3) család(3) tánc(3)

Adatkezelési tájékoztató|Impresszum, kapcsolat|Gyakran ismételt kérdések

Honlapunkat a következő böngészőkhöz optimalizáltuk:
Apple Safari 5.1.7+ Google Chrome 26.0.1410.64+ Internet Explorer 8.0+ Mozilla Firefox 20.0+ Opera 12.15+

Copyright © 2013-2019 blogi.hu v1.62 - Minden jog fenntartva!