Regisztráció|Bejelentkezés|Elfelejtett jelszó

Magyar rendszámmal Ausztriában

szerző: |2013. augusztus 16. 9:13:52, Landskron (Ausztria)|módosítva: 2013. augusztus 16. 9:34:49

magyar rendszámmal Ausztriában Mivel hosszú ideje foglalkoztat minket az ügy, de mindeddig csak egymásnak homlokegyenest ellentmondó információkat sikerült kapnunk az ismerősöktől (melyeket most itt nem is sorolok fel, mert nem látom értelmét), úgy döntöttünk, hogy magunk járunk utána a dolognak. Nyár elején elég jól sikerült belemerülnünk a nyomozásba, aztán egy bizonyos információ megszerzése után úgy döntöttünk, nem folytatjuk tovább.

A napokban viszont egy Ausztriában dolgozókat összefogó csoportban szóba került a kérdés és megígértem, hogy közzéteszem az ezzel kapcsolatban összeszedett infóinkat. Ez következik tehát az alábbiakban.

Azok kedvéért, akiknek a cím nem sokat mond, a téma a következő: az Ausztriában dolgozó magyaroknak milyen teendőjük van, ha magyar rendszámú autóval járnak ki dolgozni hosszabb távon?

Szeretném előrebocsátani, hogy az általam leírtak csak és kizárólag a mi esetünkre vonatkoznak. A bejegyzés végén meglehetősen gazdag linkgyűjtemény található, én nagyjából átrágtam magamat rajtuk annak idején, ezt bárki megteheti aztán legjobb belátása szerinte eldöntheti hogyan tovább. A költségek egyébként gépkocsitípusonként változóak, az általam leírtakkal célom mindössze az általános tájékoztatás azok kedvéért, akik szeretnék legálisan intézni a témával kapcsolatos dolgaikat, illetve reményeim szerint segítségnyújtás is az első lépésekhez.

Mi jelenleg Karintiában dolgozunk, így a munkahelyünk irányítószáma alapján kikerestem az interneten (https://service.bmf.gv.at/service/anwend/behoerden/, hogy a Finanzamtnak melyik irodájához tartozunk, már ami az illetékességre vonatkozik. Mivel e-mail cím nem volt megadva csak telefon és faxszám, valamint a címük, személyesen kerestük fel őket.

Elmondtuk a történetünket. Szezonális munkán vagyunk Ausztriában, télen és nyáron kb. 4-4 hónapot, idekint ún. „Nebenwohnsitz”-re bejelentve. A köztes időszakot Magyarországon töltjük, osztrák munkanélküli segélyt nem veszünk igénybe. Magyar rendszámú, magyarországi gépkocsival közlekedünk. Majd megkérdeztük, mi a teendőnk.

Az ügyintéző hölgytől a következő felvilágosítást kaptuk.
Szükségünk van egy ún. „Datenauszug”-ra az autónkról. Mivel Suzukink van, ezt esetünkben egy osztrák Suzuki márkakereskedés állítja ki. Az ügyintézés menete az, hogy bebattyog az ember hozzájuk a magyarországi törzskönyvvel („Typenschein” vagy „Datenblatt”), ami ugyebár tartalmazza az autó műszaki paramétereit. Ebből ők kiállítanak (kb. 150 euróért) egy osztrák példányt, amit majd a „Datenauszug”-gal és az autó magyarországi adásvételi szerződésével együtt beadunk a Finanzamthoz, ennek alapján kezdenek el ők számolgatni, hogy mennyivel is könnyítsék meg a zsebünket. Azonban még mielőtt ezeket a papírokat megkapnánk az osztrák Suzuki márkakereskedéstől, cca. két óra alatt 44 euróért átvizsgálják a kocsinkat, hogy minden rendben van-e vele – ez az állapotfelmérés kötelező, a rendszámügyintézés része. Majd elküldik a papírjainkat Salzburgba, ahonnan körülbelül tíz nap múlva fog megérkezni a „Datenauszug”, amivel mehetünk a Finanzamthoz.

Ott ki kell tölteni egy nyomtatványt a NOVA-hoz (regisztrációs adó), melyet egyszeri alkalommal kell befizetnünk, s onnantól ezen nyomtatványnak mindig az autóban kell lenni idekint, hogy ellenőrzéskor fel tudjuk mutatni szükség esetén. Ezenkívül a „Datenauszug” alapján kiszámolják, hogy mennyit kell fizetnünk (visszamenőleg is, amióta adott autóval Ausztriában közlekedtünk). Már amennyiben meg akarjuk tartani a magyar rendszámot. Ahogy az ügyintéző elmondta, hagyományosan úgy működik a dolog, hogy a szezonális dolgozók kijövetelkor befizetnek egy negyedéves összeget, amivel tulajdonképpen elintézettnek tekinthető a kint tartózkodásuk. Már aki egyáltalán csinálja. ;) Merthogy szerintem nem sokan vannak.
Magyar autó Ausztriában való forgalomba helyezésének menete egy darabig ugyanaz, mint esetünkben, csak más a végkifejlet, illetve a költségek. Különbség, hogy a magyar rendszámot a fentebb leírtak előtt otthon ki kell vonatni a forgalomból. Ki kell hozni az érvénytelenített forgalmit és törzskönyvet is! Ezután a Finanzamt kiszámolja a regisztrációs adót. Ha ezt befizettük, jön az osztrák szervizben történő műszakiztatás, a műszakis papírokkal osztrák biztosítás kötése. Amennyiben az adott biztosító nem „Zulassungstelle” is egyben („működést engedélyező hivatal”), akkor keresni kell egy ilyet és ott kell az autót forgalomba helyeztetni kb. 180 euróért. Ekkor kapod meg a műszakis matricát, amit fel kell ragasztani az ablakba, majd a rendszámot, amit felhelyezel és GO! :) Leírva amúgy ijesztőbbnek tűnik az egész, mint amilyen, az ügyintézés elég gördülékeny, és a hivatalos szervek is normálisak, ahogy a fentieket már maguk mögött tudó ismerősöktől értesültünk róla. :)

Ha az ember osztrák autót vesz, a rendszám és a forgalomba helyezés költségei kb. 180 eurót tesznek ki. A biztosítás egy 100-110 LE-s autónál kb. 700 euró/év - amennyiben hozol magaddal Magyarországról német vagy angol nyelven B10-ről igazolást (létező legjobb Bonus Malus fokozat). Ha ez nincsen, akkor alapvetően idekint A00-ról indulsz, ami kb. a fent említett költség duplája (1400 euró/év).

Ahogy írtam, mi az ügyintézést amúgy nem csináltuk végig, ugyanis kaptunk egy olyan információt, miszerint „Nebenwohnsitz” esetén erre nincs szükség. Tehát most az autónkban van a „Meldezettel” ha megállítanak rendszám ügyben. A többiről beszámolok, de nem hiszem, hogy lenne miről. Az elmúlt évek során szépszámú ismerősöm gyűlt össze itteni magyarokból, senkitől nem hallottam még, hogy a rendszám miatt állították volna meg és ellenőrizték volna hogy s mint mióta van kint stb. és miért nem osztrák rendszám van a kocsiján...

És ahogy ígértem következzenek a linkek (a teljesség igénye és szigorú rendszerezés nélkül), ahol a témával kapcsolatban lehet információkat találni. Sok sikert a böngészéshez! :)

Magyar nyelvű információk:
http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/AT/hu/Konzuliinfo/hu_rendszammal_ausztriaban.htm
http://www.becsimagyarok.hu/index.php?lang=hu&menu=kozlekedes&allapot=closed
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9164448
http://www.iranyausztria.hu/tag/osztrak-rendszam/
http://dolgozzausztriaban.jimdo.com/aut%C3%B3-honos%C3%ADt%C3%A1sa/
http://lebenimoesterreich.blogspot.co.at/2012/11/az-osztrak-rendszam-megszerzesenek.html
http://unserwien.blogspot.co.at/2012/04/auto-honositas-ausztriaban.html
http://kumuinfo.blogspot.co.at/p/auto.html

Osztrák oldalak:
https://www.bmf.gv.at/steuern/fahrzeuge/normverbrauchsabgabe.html

Online kalkulátor:
https://haftpflicht24.at/
http://nova-rechner.at/

Akinek vam kedve tovább keresgélni:
https://www.google.at/#bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&cad=b&fp=c56202b2cc1081a6&q=osztr%C3%A1k%20rendsz%C3%A1m

Facebook-funkciók Blogi.hu Apps alkalmazással

« előző
Kincsemberek – avagy az angyalok köztünk élnek <3

következő »
Lemaradtam, mint a borravaló...

Ausztria ausztriai munka autó rendszám honosítás

Ugrás az oldal tetejére

ausztriai munka(45) munkakeresés(26) Ausztria(23) nyelvtudás(23) munkatapasztalat(22) étterem(18) hotel(16) Karintia(15) kirándulás(15) vendég(14) Tirol(14) Gerlos(13) segítség(12) Facebook(12) konyha(12) Milchbar(11) fizetés(10) nyár(10) Zillertal(9) Ossiacher See(9) szezonkezdet(8) tópart(7) tél(7) vállalkozás(7) változás(6) gyakorlat(6) buli(6) személyzeti szállás(6) szakképesítés(6) Mayrhofen(6) személyiségfejlesztés(5) önmegvalósítás(5) kollégák(5) nyelvtanulás(5) köszönet(5) élőzene(4) zenekar(4) állásinterjú(4) időjárás(4) Bécs(4) étlap(4) Magyarország(4) Olaszország(4) strand(3) pozitív gondolkodás(3) vakáció(3) felkészítés(3) interjú(3) Achensee(3) park(3) német(3) magyar néptánc(3) Dél-Tirol(3) szezonvég(3) család(3) tánc(3)

Adatkezelési tájékoztató|Impresszum, kapcsolat|Gyakran ismételt kérdések

Honlapunkat a következő böngészőkhöz optimalizáltuk:
Apple Safari 5.1.7+ Google Chrome 26.0.1410.64+ Internet Explorer 8.0+ Mozilla Firefox 20.0+ Opera 12.15+

Copyright © 2013-2019 blogi.hu v1.62 - Minden jog fenntartva!