Regisztráció|Bejelentkezés|Elfelejtett jelszó

Magyar kürtőskalács, házi lekvár, házi szörp Bécs belvárosában

szerző: |2014. május 20. 22:26:33, Vorderstoder (Ausztria)|módosítva: 2014. május 20. 23:11:40

magyar kürtőskalács, házi lekvár, házi szörp Bécs belvárosában Mini­-interjú sorozatom első alanyai a bécsi Budapest Bistro megálmodói és kivitelezői, Lívia és Péter. Másfél évnyi keresgélés után találták meg a számukra tökéletes helyet, de mint azt mindig is tudták, megérte türelmesen járni az osztrák fővárost, hiszen kitartásuk eredményeként kellemes környezetbe kerültek, ráadásul összetartó magyar "szomszédokra" tettek szert.

- Hova valósiak vagytok és hogyan született az ötlet, hogy üzletet nyissatok Bécsben?
- Az üzletet a párommal nyitottuk idén februárban. Péter győri, én pedig soproni vagyok. Három évvel ezelőtt ismerkedtünk meg Sopronban, ahova Péter osztálytalálkozóra ment (oda járt középiskolába), én pedig egy sikeres nyelvvizsgát ünnepeltem meg éppen a barátnőimmel. Jó helyen voltunk, jó időben. :) Szóval így kezdődött a mi kis történetünk.

- Milyen vendéglátós múlt áll mögöttetek? Hol dolgoztatok korábban, volt-e már másik saját üzletetek?
- Péter 10 éve Bécsben dolgozik, 5 éve pedig itt is lakik. A Bistro nyitása előtt a Manhattan fitnesz éttermében volt felszolgáló, ez a város egyik legnagyobb sport centruma. Ő tehát mindig is vendéglátásban dolgozott, nekem viszont semmi tapasztalatom nem volt (és még most sincs túl sok) ezen a téren. Óvónőként érettségiztem, majd kozmetikus lettem, végül elvégeztem a gyógypedagógiát. Láthatod, a vendéglátásnak még csak a közelében sem jártam, a baráti vacsorákat leszámítva. Egyetlen valamirevaló kötődésem a szakmához, hogy a szüleimnek péksége van Sopronban, ami most már 30 éve működik. Igazi kis családi vállalkozás. Szóba került, hogy mi lenne, ha megpróbálkoznánk kihozni Bécsbe a magyar kenyeret. Aztán elkezdődött az ötletelés, aminek az lett a vége, hogy Péterrel útra keltünk, és elkezdtünk nézelődni a városban. Olyan helyet kerestünk, ahol van gyalogos forgalom, tömegközlekedés, esetleg iskola, óvoda. Útközben néhányszor megtorpantunk, néhányszor feladtuk. Aztán nagyjából másfél év keresgélés után rátaláltunk erre az üzletre. Nagyon rossz állapotban volt, viszont a környékbe egyből beleszerettünk mind a ketten. Most is azt mondom, jól döntöttünk. Péter továbbra is itt él, én egyelőre csak "vendég" vagyok a városban, gyakran járok haza Sopronba. Engem még nagyon sok minden köt oda, igaz most már ide is. :)

- Volt-e valaki, aki segített a kezdetekben anyagilag, hivatalos ügyintézésben, bármiben, vagy mindent egyedül jártatok végig?
- Igazából mindent mi magunk intéztünk. A papírokat, engedélyeket, mindent segítség nélkül szereztünk meg. Szerencsénk volt, mert minden hivatalban nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. De mivel még sosem csináltunk ilyet, néhány buktatón azért sikerült átesnünk.

- Hány fős a csapat? Magyar alkalmazottakkal dolgoztok?
- Hárman vagyunk az üzletben jelenleg. Az alkalmazottunk, Saci soproni, ő hozza minden reggel Sopronból a friss pékárút.

- Hol lehet Titeket megtalálni és hogy vagytok nyitva?
- Az üzlet Bécs 5. kerületében van, pontos címünk: Pilgramgasse 10. Hétköznap reggel 6-tól este 7-ig vagyunk nyitva, szombaton pedig 8 és 14 óra között. A vasárnap egyelőre szünnap, de ahogy látjuk, lenne igény arra, hogy akkor is kinyissunk. Ez még alakulóban van. Egyébként a környék nagyon kellemes, és az emberek is nagy szeretettel fogadtak minket. A környéken van egy pizzéria, egy fagyizó, egy szálloda és egy vinotéka, amit szintén magyarok csinálnak. Velük is összebarátkoztunk, úgyhogy kölcsönösen átjárunk egymáshoz.

magyar kürtőskalács, házi lekvár, házi szörp Bécs belvárosában- Mivel tűntök ki a többi hasonló üzlet közül, mitől vagytok egyediek, miért érdemes hozzátok betérni, amit máshol nem kaphat meg az ember?
- A Bistroban egész nap lehet reggelizni, ezt nagyra értékelik a bécsiek. Szakítottunk az idekint jól ismert toasttal, és kihoztuk az igazi magyar melegszendvicset. Lehet nálunk kapni hagyományos kovásszal készült fehér kenyeret, illetve kakaós csigát is, ez utóbbiról a bécsiek korábban nem is hallottak. Hetente háromszor hozunk kürtös kalácsot otthonról. Magyar alapanyagokat használunk, és magyar kistermelőktől hozunk kézműves termékeket. Üdítők helyett házi szörpöt árulunk, és házi lekvárt adunk a reggelihez. Mivel én nagy tea rajongó vagyok, szálas teáink vannak, mindenféle gyógynövényből, amiből mi készítjük a filtereket.

- Kikből áll a törzsközönségetek?
- Szerencsére nagyon sok magyar megtalált minket, és ők vissza is járnak. De mindenféle korosztály megfordul nálunk. Anyukák kisgyerekkel, illetve egyetemisták, akik néha az egész délutánt itt töltik. A környékről is sokan jönnek, tetszik mindenkinek az üzlet. Jó érzés, hogy többen mondják, nagyban hozzájárulunk a környék felvirágoztatásához.

- Van-e olyan magyar Bécsben, akit jó szívvel ajánlanál a városban és környékén lakó magyaroknak?
- Nem is egy. :) Például Major Marcellt a Wiedner Hauptstraße 31. szám alatt a Billa mellett, aki mlvino nevű rendkívül hangulatos üzletében a Nyakas Pince, a Hilltop Neszmély és a Dereszla Pincészet (Tokaj) borait árulja. A Pannon Beauty Centert, amit egy soproni lány csinál magyar alkalmazottakkal. Aztán már említett majdnem szomszédunkat a Sale e Pepe névre hallgató pizzériát, ezt balatoni fiúk nyitották, nem olyan régen. A környék legfinomabb olasz ételeit ők készítik, Lívia és Pétertermészetesen olasz szakáccsal. Vargha-Wéber Virág táncpedagógust, aki zumba órákat tart kicsiknek és nagyoknak, vízimádóknak és kérés esetén egyéni igényekre szabottan is – őt a Dancevital honlapon keresztül lehet elérni és további információkat szerezni róla. Ő egyébként középiskolai osztálytársam volt. Ja és érdemes még megemlíteni a Budapest Színjátszó Csoportot is (Bpt néven megtalálhatók a fb-on), mely igazi lelkes fiatalok csapata. Illetve tőlünk szintén nem messze van egy szálloda, ahol a takarítóktól az igazgatóig mindenki magyar. A nevük La Prima Fashion Hotel Vienna és a Schönbrunner strße 41. szám alatt találhatók.

- Mennyire összetartó szerinted a bécsi magyarság?
- Szerencsére szinte csak jó tapasztalatról számolhatok be ez ügyben, a magyarok összetartanak, és keresik az otthoniak társaságát és az otthoni ízeket. Pont ma kaptunk egy felkérést a fent említett társaságtól, hogy a következő színházi előadásukon mi csináljuk a büfét.

Szeretettel ajánlom tehát minden állandó bécsi lakos, illetve az 5. kerületben járó átutazók figyelmébe is a Budapest Bistrot, térjetek be hozzájuk minél többen, biztos vagyok benne, hogy nem fogtok csalódni. Legközelebb Innsbruckba látogatunk Fornettit enni, tartsatok velem oda is. ;)
B(l)ogi

Facebook-funkciók Blogi.hu Apps alkalmazással

« előző
Néhány gondolat a munkakeresésről

következő »
Egy nyugodt sziget az egész napos rohanásban, ahol megkérdezik tőled: hogy vagy? ;)

Ausztria Bécs Budapest Bistro interjú kürtőskalács Magyarország vállalkozás vendég étlap

Ugrás az oldal tetejére

ausztriai munka(45) munkakeresés(26) Ausztria(23) nyelvtudás(23) munkatapasztalat(22) étterem(18) hotel(16) Karintia(15) kirándulás(15) vendég(14) Tirol(14) Gerlos(13) segítség(12) Facebook(12) konyha(12) Milchbar(11) fizetés(10) nyár(10) Zillertal(9) Ossiacher See(9) szezonkezdet(8) tópart(7) tél(7) vállalkozás(7) változás(6) gyakorlat(6) buli(6) személyzeti szállás(6) szakképesítés(6) Mayrhofen(6) személyiségfejlesztés(5) önmegvalósítás(5) kollégák(5) nyelvtanulás(5) köszönet(5) élőzene(4) zenekar(4) állásinterjú(4) időjárás(4) Bécs(4) étlap(4) Magyarország(4) Olaszország(4) strand(3) pozitív gondolkodás(3) vakáció(3) felkészítés(3) interjú(3) Achensee(3) park(3) német(3) magyar néptánc(3) Dél-Tirol(3) szezonvég(3) család(3) tánc(3)

Adatkezelési tájékoztató|Impresszum, kapcsolat|Gyakran ismételt kérdések

Honlapunkat a következő böngészőkhöz optimalizáltuk:
Apple Safari 5.1.7+ Google Chrome 26.0.1410.64+ Internet Explorer 8.0+ Mozilla Firefox 20.0+ Opera 12.15+

Copyright © 2013-2019 blogi.hu v1.62 - Minden jog fenntartva!