Regisztráció|Bejelentkezés|Elfelejtett jelszó

Felhők között – Gerlitzen Alpenstrasse (1911 m)

szerző: |2013. május 16. 23:43:54, Landskron (Ausztria)

az egyik pihenőhely kínálta látvány Az Ossiacher See északi partjának csodálatos panorámaútja a Gerlitzen Alpenstraße. Villachtól tizenegy, Feldkirchentől kilenc km távolságban fekszik, a Gurktaler Alpok déli peremén található. Jó időben páratlan kilátás nyílik róla a Hohe Tauernre, az olasz Dolomitokra, valamint a Karawankennek az úgynevezett „hármashatársarkára” (olasz-osztrák-szlovén találkozás=Dreiländereck), valamint a legnagyobb karintiai tavakra. Már egyedül ezért a panorámáért megéri a kirándulás. A völgyből jól láthatók a hegyoldalban lévő épületek és a hegy „pucér” csúcsán található csillagvizsgáló.

A Bodensdorf felől (550 m) induló 12,5 km-es út „végállomása” 1720 m magasságban, a Feuerberg Mountainresort panoráma-parkolójában található. Bodensdorfot egyébként az ossiachi szerzetesek alapították. A benedekrendiek két templomot építettek itt. A látványosabb a Szent József templom, melynek érdekessége hagyma alakú tornya, illetve barokk főoltára.

Az út ténylegesen Tschöranból indul felfelé, mely közigazgatásilag Bodensdorf részét képezi. Az úthasználati díj nyolc euró. Tizennégy saját névvel rendelkező kanyart hagyunk magunk mögött, mire a 10-13%-os emelkedőn felérünk az Ossiacher See fölé. Az út aszfaltozott, de változó szélességű, azért két kocsi általában simán elfér egymás mellett, feltéve, hogy mindkettő lehúzódik amennyire a lehetőségek engedik. :) Vállalkozó szellemű gyalogosok még megmászhatják az 1911 méter magas legfelső csúcsot is, ahol a Csillagvizsgáló található. Az utolsó 126 métert (persze függőleges értelemben véve :D) körülbelül félórás séta alatt tehetjük meg a már említett parkolóból, kavicsos vándorúton „menetelve”.

irány a hegyiút :)A felfelé vezető úton a fák között már újra és újra ránkkacsint a tó vize, de annak érdekében, hogy kirándulásunk teljes mértékben balesetmentesen legyen kivitelezhető, a sofőrök kedvéért több helyen is lehetőség adódik az autót leparkolva gyönyörködni a kilátásban és remek fényképeket készíteni az utókor, a távollévők és a Facebook ismerősök számára. :) Az út első része egyébként az erdőn vezet keresztül, ennek köszönhetően egy forró nyári napon is kellemes klímát érzékelhetünk, s mire a nyílt terepre érünk, a magasságkülönbségnek köszönhetően már a celsius fokok száma is jólesően csökken, ráadás gyanánt általában kellemes szellő is tovább hűsíti a kánikulát. Ez főleg azért jó hír, mert a hely meglátogatása leginkább verőfényes, tiszta nyári időben javasolt, ha valaki száz százalékban óhajtja kiélvezni a fentről elé táruló látványt.

Az indulás után három km-en belül érjük el az első kanyart 710 méter magasságban, majd 160 méter múlva jön is a következő, további 500 m múlva pedig a harmadik számú. További 400 métert gurulva elérjük a „négyeskét”, ahol mindjárt meg is állhatunk egy kávéra vagy csak a lábunkat kinyújtóztatni és megcsodálni az Ossiacher See egy részét, a szemben lévő apátságot és a túloldalon kikötött horgászcsónakokat. Ezután körülbelül egy km-t teszünk meg az erdőn keresztül, s elérjük az ötös számú kanyart. Ezen a ponton még jól kivehetők a környék legmagasabban kialakított, Deutschberg névre keresztelt lakónegyedének elszórt házai.

az ossiachi apátságEgészen idáig egyébként ingyen jut fel az ember, tehát ha valaki nem akarja okvetlenül kifizetni a túl magasnak azért egyáltalán nem mondható útdíjat, már ezen a részen is élvezhet valamicskét a kilátásból. Legalább annyit, hogy kedvet kapjon a továbbiakhoz és azt mondja, ha már itt van, miért sajnálna magától kb. 2.500 Ft-nyi kiadást, ha sejti mit kaphat érte cserébe. :)

Hatos számú kanyarunk a Hochrauterkehre nevet viseli („erősen érdesített”). :) Itt már ezer méter fölött járunk, egészen pontosan ötvennyolccal, és hamarosan elérjük a panorámaút fizetőkapuját, ahol behajtáskor csak egy jegyet kapunk, akárcsak egy parkolóházban vagy az olasz autópályára felhajtva, s fizetni kihajtáskor lesz alkalmunk. Szerencsére – ellentétben a fent említett két példával – itt az ár fix nyolc euró, nem függ a költség megtett kilométerektől vagy eltelt időtől. :) A számla kiegyenlítése ugyanezen kapunál egy automata segítségével lehetséges, lefelé jövet.
A hetes számú kanyarnál található pihenő rövid betérésre csábítja az utazót. Míg az ember teleszívja a tüdejét friss levegővel, élvezheti a csodás kilátást a dél-nyugati irányban látható Triglav szikláira, mely a maga 2863 méterével Szlovénia legmagasabb hegye, de el lehet látni ezen kívül a völgyben is egészen messzire.

nem áramütés, csak az erős légmozgás :)Továbbhaladva másfél km után következik a nyolcadik kanyar, majd négyszáz méter után a kilences. A tízes felé közelítve a panorámaút leghosszabb egyenes szakaszán haladunk, de nem csak ezért érdemes itt pihenőt beiktatni, hanem mert egy olyan parkoló akad utunkba, ahol vétek lenne nem megállni. Szubjektív véleményem szerint az ember innen élvezheti a legszebb panorámát a túra során. A vendéglátóegységek látogatása helyett inkább a takarékosabb piknik-megoldás mellett döntők számára ez az a hely, amelynél szebbet keresve sem találhatnánk tízóraink vagy uzsonnánk elfogyasztásához. Két szép hosszú asztal és a hozzájuk tartozó padok kínálnak kellemes lehetőséget, hogy az embernek ne az autóban ülve kelljen a szendvicsét majszolnia. Kellemest a hasznossal – pár perc alatt gyomrunkat, szemünket és szívünket-lelkünket is jóllakathatjuk. :) Lentről számolva egyébként ez a rész már a tizedik. km-re esik, így ha az ember mondjuk biciklivel közlekedik – amire nem kevés példát láttunk útközben –, erre az időszakra már bőven megdolgozott egy kis pihenőért és ideje „tankolnia”. Soha erre alkalmasabb helyet. :)

Érdemes a visszafelé utat a másik irányban megtenni, Arriachnak tartva. Ez az aszfaltcsík amúgy kb. három és fél km-rel rövidebb is, bár egy ilyen kirándulás során sok mindenre érdemes figyelni, csak arra nem, hogy mennyi benzint fogyaszt az autó. :) Fontos tudni, hogy közvetlen átjárás nincs a két út között, az Alpenstraßéról vissza kell csorogni egy kicsit lefelé, hogy a másik útra rákanyarodhassunk Arriach irányába.

Amennyiben valaki felfelé veszi igénybe ugyanezen utat, szintén nyolc eurót kell fizetnie a Gerlitzen Gipfelstraßén, s húsz komolyabbnak tekinthető kanyarodás alatt tizenegy km-t tesz meg, így jut fel egészen az 1911 méter magas csúcsig. Ezen túra kiindulási pontja Arriach, melyet Karintia geológiai középpontjaként tartanak számon. Erre mi még nem jártunk, de ahogy mondani szokták, ami késik, az jön. :)

Facebook-funkciók Blogi.hu Apps alkalmazással

« előző
Első tiroli nyaram (2009), 4. rész

következő »
A tél Gerlosban

Gerlitzen Alpenstrasse Ossiacher See kirándulás Karintia június Arriach Bodensdorf Dolomitok Karawanken Triglav

Ugrás az oldal tetejére

ausztriai munka(45) munkakeresés(26) Ausztria(23) nyelvtudás(23) munkatapasztalat(22) étterem(18) hotel(16) Karintia(15) kirándulás(15) vendég(14) Tirol(14) Gerlos(13) segítség(12) Facebook(12) konyha(12) Milchbar(11) fizetés(10) nyár(10) Zillertal(9) Ossiacher See(9) szezonkezdet(8) tópart(7) tél(7) vállalkozás(7) változás(6) gyakorlat(6) buli(6) személyzeti szállás(6) szakképesítés(6) Mayrhofen(6) személyiségfejlesztés(5) önmegvalósítás(5) kollégák(5) nyelvtanulás(5) köszönet(5) élőzene(4) zenekar(4) állásinterjú(4) időjárás(4) Bécs(4) étlap(4) Magyarország(4) Olaszország(4) strand(3) pozitív gondolkodás(3) vakáció(3) felkészítés(3) interjú(3) Achensee(3) park(3) német(3) magyar néptánc(3) Dél-Tirol(3) szezonvég(3) család(3) tánc(3)

Adatkezelési tájékoztató|Impresszum, kapcsolat|Gyakran ismételt kérdések

Honlapunkat a következő böngészőkhöz optimalizáltuk:
Apple Safari 5.1.7+ Google Chrome 26.0.1410.64+ Internet Explorer 8.0+ Mozilla Firefox 20.0+ Opera 12.15+

Copyright © 2013-2019 blogi.hu v1.62 - Minden jog fenntartva!