Regisztráció|Bejelentkezés|Elfelejtett jelszó

Beszámoló az Ausztriában töltött szabadnapmentes ünnepekről

szerző: |2014. január 14. 15:11:28, Gerlos (Ausztria)

beszámoló az Ausztriában töltött szabadnapmentes ünnepekről Egy kedves netes ismerősöm kérésére született meg az alábbi bejegyzés. Arról érdeklődött tőlem nemrégiben Melinda, vajon hogy telik a karácsony idekint munkával? Mivel 7. éve van részem benne, talán elég hiteles forrásként szolgálhatok ahhoz, hogy megírjam, milyen az ünnepeket távol az otthontól és a szeretteinktől tölteni. Másrészről viszont, ahány ember, annyiféleképpen éli meg a dolgot, tehát nagy általánosságban nem lehet beszámolni erről sem. Így mindössze a saját tapasztalataimat tudom megírni.

Visszaemlékezve nekem is minden egyes évben más és más volt. Első szezonban még diszkréten pityeregtem 25-én este, mikor a nálunk akkoriban szokásos hagyományt követve az étteremben a kandallóra felállított karácsonyfán a főnökasszony angyalkának beöltöztetett keresztlánya és annak barátnője meggyújtotta a csillagszórókat. Aztán körbejártak a vendégek közt és apró ajándékokat osztogattak és fényképezkedtek a gyerekekkel. Ez volt az az évem egyébként, mikor 24-én estére sikerült belázasodnom és a másnapot ágyban tölthettem, hogy este 6-ra, amikor az étterem teljes egészében le volt foglalva és senki nem hiányozhatott a csapatból, én is bevetésre kész állapotban lehessek.

A következő év már könnyebb volt, ahogy azóta minden egyes alkalom kevésbé szomorít el. Talán azért is, mert nem csak hogy már megszoktam és elfogadtam a dolgot, hanem mert tudom, hogy minden egyes idekint munkával töltött karácsony közelebb visz ahhoz, hogy hamarosan már én is otthon, hagyományos módon, egy szerető család körében ünnepelhessek végre. A hangulatomon sokat javított az is, ahogy évről évre mosolyogva figyelhettem, hogy növik ki az angyalkák a ruhájukat, s mikor tavaly decemberben német kolléganőm holland barátja vonult be nagy puttonyos Télapónak öltözve a „Santa Claus coming to town” c. örökzöldre, a könnyeim helyett a röhögésemet kellett megpróbálni visszafojtani.

beszámoló az Ausztriában töltött szabadnapmentes ünnepekrőlMivel itt a 25-e a hivatalos ünnep, ezért az előző este számunkra szinte ugyanúgy telik, mint bármelyik másik munkanap. Persze meló után ki-ki a maga módján megtart(hat)ja a Szentestét, sokan el szoktak menni például a helyi templomba az éjféli misére is. A személyzeti karácsony, ajándékozással a főnökség részéről és a hozzá tartozó szezonnyitó lelkesítéssel pedig már egy héttel az ünnep előtt megtörténik. Én személy szerint hálás vagyok, hogy első külföldi munkám során olyan helyre vetett a jószerencse, ahova azóta is lelkesen jövök vissza évről-évre minden télen. Tudom, hogy vannak, akik nem olyan mázlisták, hogy ilyen jó helyet sikerül maguknak találni, nekik biztos sokkal nehezebb az ünnepeket is idegen helyen, sokszor akár egyedül tölteni. Itt a jó társaság és a sok munka – velem legalábbis – feledtetni tudja, hogy éppen megint kihagyok egy otthoni bejglievős, fadíszítős karácsonyt. Vannak, akik furcsán néznek most biztos, és nem tudják megérteni, hogy vagyok képes ennyire félvállról venni az egészet. Nos, régóta tudom, attól, hogy bosszankodom, kesergek, idegeskedem valamin, attól még az adott dolog fikarcnyit sem változik. Legfeljebb akkor, ha én változtatok rajta. Ha azt mondom, márpedig mostantól otthon töltöm a karácsonyt. Otthon bulizok szilveszterkor és otthon köszöntöm az új évet. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. Így egy választásom marad: jó képet vágok az egészhez. Élvezem mikor kinézek az ablakon és látom, hogy nagy pelyhekben hullik a hó (na ebben idén mondjuk nem volt részünk :P), megcsodálom a falu karácsonyi kivilágítását és hálás vagyok azért, hogy ha már nem lehetünk otthon a családunk körében, legalább a férjemmel együtt vagyok. Hogy klassz helyen dolgozhatok, normális főnökséggel és jó fej kollégákkal. Aztán végignézem a két tüzijátékot 31-én (a hivatalos városi rendezésűt este 7 körül, illetve az éjféli „magánakciókat), éjfél után koccintok a kollégákkal és a vendégeinkkel, akik évek óta a nevemen szólítanak és mosolyogva nyugtázom, hogy ismét egy évvel közelebb kerültem az otthoni ünnepléshez. ;)

S hogy mit tegyen, aki nem így érez? Először is próbálja meg, hogy nem panaszkodik, mert attól semmi nem fog jó irányba változni. Igyekezzen találni valami jót a jelen helyzetben, mert olyan nincs, hogy valami 100%-ban szar. Ha valaki itt van kint, gondolom azért van itt, mert ki akart jönni. Mindegy milyen okból – muszájból vagy kedvtelésből, de elhatározta és megcsinálta. Akkor miért ne tudna bármi mást is megcsinálni, amit elhatároz? Ki tartja vissza? Maximum a saját korlátai és félelmei. Hát győzze le őket! Napról napra, lépésről lépésre. És garantálom, ha következetesen kitart a módszer mellett az idei karácsony már biztos máshogy telik majd. Nincs testreszabott receptem, ami mindenkinél kivétel nélkül beválik. De ha eldönti az ember, hogy a jót keresi mindenben, meg is fogja találni. Ahogy a rosszat is – választás kérdése. Remélem Ti jól választotok! ;)

Facebook-funkciók Blogi.hu Apps alkalmazással

« előző
Megnyílt a síszezon Gerlosban!

következő »
Mikor teli a hócipő...

ausztriai munka család Gerlos Milchbar tél

Ugrás az oldal tetejére

ausztriai munka(45) munkakeresés(26) Ausztria(23) nyelvtudás(23) munkatapasztalat(22) étterem(18) hotel(16) Karintia(15) kirándulás(15) vendég(14) Tirol(14) Gerlos(13) segítség(12) Facebook(12) konyha(12) Milchbar(11) fizetés(10) nyár(10) Zillertal(9) Ossiacher See(9) szezonkezdet(8) tópart(7) tél(7) vállalkozás(7) változás(6) gyakorlat(6) buli(6) személyzeti szállás(6) szakképesítés(6) Mayrhofen(6) személyiségfejlesztés(5) önmegvalósítás(5) kollégák(5) nyelvtanulás(5) köszönet(5) élőzene(4) zenekar(4) állásinterjú(4) időjárás(4) Bécs(4) étlap(4) Magyarország(4) Olaszország(4) strand(3) pozitív gondolkodás(3) vakáció(3) felkészítés(3) interjú(3) Achensee(3) park(3) német(3) magyar néptánc(3) Dél-Tirol(3) szezonvég(3) család(3) tánc(3)

Adatkezelési tájékoztató|Impresszum, kapcsolat|Gyakran ismételt kérdések

Honlapunkat a következő böngészőkhöz optimalizáltuk:
Apple Safari 5.1.7+ Google Chrome 26.0.1410.64+ Internet Explorer 8.0+ Mozilla Firefox 20.0+ Opera 12.15+

Copyright © 2013-2019 blogi.hu v1.62 - Minden jog fenntartva!